videoprilog Đenite Huseinbegović (Dnevnik 2)

Čović protiv brisanja etničkog prefiksa, Izetbegović sve manje optimista

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentalne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, nakon razgovora sa zamjenicima Draganom Čovićem i Nikolom Šprićem, da dok NSRS ne promijeni svoje odluke neće biti moguć dogovor.

Istakao je da Špirić ne želi da djeluje mimo tih odluka i da zasad neće biti održavan kolegij niti sjednice Doma naroda.

- Moguće je sazvati sjednicu ali srpski delegati neće doći na nju i ne bi bilo moguće donositi odluke - rekao je Izetbegović.

Smatra da SNSD već 15 godina ide u pogrešnom smjeru, što je u početku bilo bojažljivo a potom sve otvorenije i drskije.

- To je kumovalo sve lošijem stanju u BiH, udaru na standard ljudi i odlukama mladih da napuste zemlju - naveo je Izetbegović.

Izrazio je nadu da će u "srpskom korpusu" doći do sazrijevanja jer je vidljivo iz poruka opozicionih lidera u RS-u da neće pratiti politike koje su sve oštrije uperene na mir i stabilnost u BiH.

Izetbegović je kazao da najave Milorada Dodika o samostalnoj RS u okviru dejtonske BiH i povlačenje saglasnosti za niz institucija nisu provodive u praksi i da će biti oborene odlukama OHR-a ili Vrhovnog suda.

Dodao je da mu je Čović ponovio da nije više spreman na brisanje etničkog prefiksa u Ustavu BiH, jer smatra da se radi o fundamentalnom pravu Hrvata u BiH.

-Teško da može doći do brisanja tog prefiksa. Ja ne vidim način da implementiramo presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a Čović je to sa mnom potpisao prije godinu i po u Mostaru, ja ne vidim načina kako da to uradimo ako ne izbrišemo te prefikse - naveo je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je spreman održati sastanak "jedan na jedan" s predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradom Dodikom.

- Zanima me da li se stvarno radi o nekim pogrešnim predstavama i možda se još uvijek stvari daju zaustaviti - rekao je Izetbegović.

Dodao je da je spreman razgovarati o deblokadi institucija, jer smatra da je moguće "elegantno" izaći iz ove situacije u vezi s primjenom "Inzkovog zakona".

Izetbegović je pojasnio da je Parlamentarna skupština BiH imala 15 godina da usvoji takav zakon ali nije i bivši visoki predstavnik je bio prisiljen da to uradi.

- Mi još uvijek možemo usvojiti takav zakon i tražiti od OHR-a da povuče ovaj, što bi bio izlaz iz ove situacije - smatra Izetbegović. 

Istakao je da je čuo da bi srpska strana bila zainteresovana da taj zakon obuhvati i Jasenovac, te da SDA nema ništa protiv. 

Izetbegović je potcrtao da ni po koju cijenu neće pregovarati o Ustavu, vraćanju na izvorni Dejtonski sporazum i poziciji OHR-a.

Čović: Tražiti rješenja kroz razgovore nas unutar BiH

Zamjenik predsjedavajućeg  Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović ocijenio je nakon današnjeg susreta članova Kolegija tog doma da Bosna i Hercegovina nikad nije bila u goroj političkoj situaciji od potpisivanja Dejtonskog sorazuma.

Čović je na ovom sastanku, koji učesnici nazivaju radna kafa, razgovarao s članovima Kolegija Bakirom Izetbegovićem (Stranka demokratske akcije) i Nikolom Špirićem (Savez nezavisnih socijaldemokrata), ali nije bilo dogovora o eventualnoj deblokadi rada Doma naroda.

Čović, kao i druga dva učesnika, kaže da rješenje za političku situaciju treba tražiti isključivo u razgovorima.

 -Trebamo razgovarati i pokušati kroz razgovore nas unutar BiH tražiti rješenja za trenutnu aktuelnu političku situaciju i za sve ono što smo preuzeli kao obaveze kroz zvanične sporazume, primarno mislim na Izborni zakon, a i određene reforme ka EU, što prije pokušati realizirati. Zaključak je vrlo jasan, da nam je ostalo vrlo malo vremena, mjesec-dva do kraja godine, a da nikad nismo u goroj političkoj situaciji bili od Dejtona do danas - rekao je Čović.

Ponovio je kako je stav HDZ-a BiH da nam je potrebna evropska BiH, funkcionalna država u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja ustavno ravnopravna i predstavljena legitimnim predstavnicima. To je pozicija, ističe, oko koje ćemo se morati naći u narednih mjesec dana.

Čović također naglašava da politički predstavnici Hrvata neće dozvoliti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

- Rekao sam više puta da se etnički predznak može brisati. To nije etnička odrednica. Ne vidim etničke predznake u Ustavu. Postoji jasna odrednica konstitutivnih naroda. Ako će se u to dirati, onda se Ustav mora mijenjati. Nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće dozvoliti da se konstitutivni narodi izbrišu iz Ustava - riječi su ovog člana Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Špirić: Treba razgovarati o otvorenim pitanjima bez posrednika

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić,današnji sastanak članova Kolegija tog doma nije želio komentirati novinarima kao međustranački dijalog, već isključivo kao 'radnu kafu' članova Kolegija.

Po Špirićevim riječima, bio je to otvoren susret i protekao je u dobroj atmosferi, s preovlađujućim stavom da o svim otvorenim pitanjima u Bosni i Hercegovini treba voditi unutrašnji politički dijalog, bez posrednika.

Špirić kaže da su iz Republike Srpske već dugo stizali pozivi na razgovore, ali bez odjeka, iako ne postoje izazovi o kojima se, naglašava on, ne može pričati.

Za razliku od drugog učesnika, Bakira Izetbegovića, koji naglašava da neupitne stvari koje su u vezi s državnim identitetom institucija uopšte ne treba da budu predmet pregovara, Špirić tvrdi da se može razgovarati o svemu jer “ako nema razgovora, nema ni dogovora”.

Povodom Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, a oštro se protivi RS, Špirić kaže da je problem u tome što se radi upravo o nametnutom zakonu.

Osim njega i predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića, na radnoj kafi Kolegija bio je i zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović.

federalna.ba/Fena

Bakir Izetbegović Dom naroda BiH blokada
Bakir Izetbegović očuvanje mira BiH
0 19.10.2021 14:29
Dragan Čović Bakir Izetbegović
0 18.10.2021 19:54
Bakir Izetbegović SDA OHR Banja Luka
0 15.10.2021 18:34
Bakir Izetbegović Banjaluka Milorad Dodik
0 15.10.2021 15:27
Bakir Izetbegović HNV BiH SGV Forum parlamentaraca BiH 1990 VKBI
0 12.10.2021 17:41
Bakir Izetbegović Milorad Dodik Dragan Čović
0 11.10.2021 15:02