Izborni zakon RS i Zakon o referendumu idu na Ustavni sud RS
(Izvor: Fena)

Izborni zakon RS i Zakon o referendumu idu na Ustavni sud RS

Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS danas nije postigla saglasnost u vezi sa Izbornim zakonom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi, te su ti akti upućeni u Ustavni sud RS na odlučivanje.

Ovu informaciju potvrdili su predsjednik NSRS Nenad Stevandić i predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Mirsad Duratović.

- Nismo postigli saglasnot, ali nije bilo ni amandmana na zakone. To samo govori o dogovoru na relaciji pripadnici bošnjačkih partija, CIK-a i Christian Schmidt koji su se trudili svim silama da ne raspišemo izbore prije CIK-a – ocijenio je Stevandić.  

Kometarišući jučerašnji dolazak visokog predstavnika u BiH Christiana Shmitda, kojeg vlast u RS ne priznaje, na Kozaru i Donju Gradinu gdje je položio vjence žrtvama iz Drugog svetskog rata, Stevandić je rekao da to smatra licemjernim činom.

– Pa, on se zalagao za rehabilitaciju ratnih zločinaca – rekao je Stevandić.

Odgovarajući na pitanje da li će NSRS ipak imenovati sudije u Ustavni sud BiH iz RS, Stevandić je rekao da “ne postoji razlog da imenuju ljude koji će u Sudu paliti i gasiti klime”.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Mirsad Duratović rekao je da se Ustavni sud RS može izjasniti za nekoliko dana, ali i za nekoliko mjeseci.

– Ako Ustavni sud RS kaže da su zakoni u skladu sa Ustavom, o njima se Ustavni sud BiH može izjašnjavati tek kada stupe na snagu – objasnio je Duratović.

Narodna skupština RS usvojila je navedene zakone u aprilu na posebnoj sjednici, nakon što je visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

Zakoni nisu prošli u Vijeću naroda RS jer su delegate ispred bošnjačkog naroda uložili veto mehanizam, nakon čega se o tome izjašnjavala Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda RS.          

federalna.ba/Fena

zakon o referendumu Izborni zakon RS
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08
SNSD Izborni zakon RS Izborni zakon BiH Christian Schmidt
0 16.05.2024 20:27
Izborni zakon Izborni zakon RS
0 11.05.2024 19:50
Izborni zakon RS Izborni zakon
0 11.05.2024 19:43
OSCE Izborni zakon RS
0 19.04.2024 08:36
NSRS Izborni zakon RS
0 19.04.2024 08:30