Izbori u Italiji 25. septembra, desnica favorit za pobjedu

Izbori u Italiji 25. septembra, desnica favorit za pobjedu

Italija se priprema da održi opće izbore 25. septembra nakon što je predsjednik Sergio Mattarella raspustio parlament u četvrtak poslije ostavke odlazećeg premijera Maria Draghija, na kojima se očekuje pobjeda koalicije desničarskih i stranaka desnog centra.

Vlada nacionalnog jedinstva predvođena bivšim predsjednikom Evropske Centralne banke (ECB) raspala se nakon godinu i po boravka na vlasti jer nije uspjela da pridobije podršku tri bitne stranke, Pokret pet zvijezda bivšeg premijera Giuseppe Contea, Forza Italia Silvija Berlusconija i Ligu Mattea Salvinija, tokom glasanja o povjerenju u srijedu.

Desničarska Braća Italije (FdI), stranke koju predvodi Giorgia Meloni, jedina je velika grupacija koja ne podržava Draghijevu vladu, trenutno vodi u anketama javnog mnijenja, uz podršku oko 23 posto izbornog tijela.

Desničarska Liga ima podršku između 13 i 14 postu glasača i FdI desnog centra osam posto, što im kombinovano daje većinu u parlamentu, ukoliko se te prognoze pokažu tačnim na izborima.

Ukoliko desni centar pobijedi i stranka FdI dobije najviše glasova, Meloni bi bila u snažnoj poziciji da postane prva italijanska premijerka.

Izgleda da su šanse desnice porasle zahvaljujući problemima druge strane u politčkom spektru.

Očekivalo se da Demokratska stranka (PD) lijevog centrta i pokret Pet zvijezda koji je izgubio dobar dio svojih anti-establishment pozicija nakon što je bio član tri prethodne vlade, nastupe zajednički u narednim izborima.

Takva očekivanja našla su se, međutim, pod sjenom sumnje nakon što je Pet zvijezda pokrenuo krizu, ignorišući glasanje o povjerenju u prošloj sedmici,

PD, koja se nalazi osdmah iza FdI u anketama javnosti, stajala je uz Draghia do kraja.

Također ima nekoliko malih centrističkih i ljevičarskih stranaka koje imaju podršku od manje od pet posto glasača.

Ukoliko Pet zvijezda, koji je dobio podršku samo oko 10 do 11 posto glasača na izborima u 2018. godini, i te manje stranke ne dogovore sporazum, njihove šanse da poraze desni centar izgledaju  minimalne, tvrde politički komentatori, javila je italijanska državna novinska agencija ANSA.

federalna.ba/Fena

Italija izbori
Crna lista izbori Opći izbori 2022
0 06.10.2022 22:07
opozicija Opći izbori 2022 izbori
0 06.10.2022 19:27
opozicija Banja Luka protest izbori Opći izbori 2022
0 06.10.2022 18:37
Opći izbori 2022 izbori
0 06.10.2022 18:25