Izbori u Crnoj Gori podijelili Predsjedništvo BiH
videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Izbori u Crnoj Gori podijelili Predsjedništvo BiH

Podijeljena Crna Gora ogolila je i podijeljeno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Naime, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić uputili su riječi podrške predsjedniku Crne Gore Mili Đukanoviću dok je Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva, osudila njihov stav te podržala Jakova Milatovića. Bećirović i Komšić su naglasili da je ostanak Đukanovića na sadašnjoj dužnosti od ključnog značaja za očuvanje dobrosusjedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, dok Cvijanović smatra da je Milatović pravi izbor za Crnu Goru.

Nova neslaganja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Ovaj put razlog su predsjednički izbori u Crnoj Gori. Podrška članova Predsjedništva podijeljena. Denis Bećirović je potcrtao da su pred Crnom Gorom sudbonosni izbori i uputio jasnu poruku podrške kandidatu Demokratske partije socijalista Mili Đukanoviću. Podrška snagama koje se bore za očuvanje nezavisne Crne Gore je njegova, kako tvrdi, ljudska i politička obaveza.

“Nije svejedno šta ćete odlučiti u nedjelju. Nije svejedno ni nama u Bosni i Hercegovini kakav ćete izbor napraviti. Mi našu Bosnu i Hercegovinu nikada nećemo izdati. Nemojte ni vi Crnu Goru. Nemojte izdati pretke, nemojte izdati historiju, čuvajte državu. Bezrezervno podržam ljude koji se bore za nezavisnu Crnu Goru. Predsjednik Milo Đukanović je dokazani borac za crnogorsku državu i prijatelj Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović.

Podrška aktuelnom predsjedniku Crne Gore i predsjedničkom kandidatu DPS-a Milu Đukanoviću došla je i od Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kazao je da nije zahvalno s obzirom na funkciju koju obavlja, komentarisati izbore u susjednim zemljama, no u ovoj situaciji to smatra nužnim.

“S aspekta interesa Bosne i Hercegovine je činjenica da je gosp. Đukanović kao premijer i predsjednik Crne Gore učinio sve da odnosi naše dvije zemlje budu izuzetno prijateljski. S te tačke gledišta mogu reći da bih volio da se ta politika nastavi i ubuduće”, poručio je Komšić.

Međutim, poruke članova Predsjedništva Denisa Bećirovića i Željka Komšića, predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović smatra skandaloznim. Jakova Milatovića iz Pokreta Evropa sad vidi kao pravi izbor za Crnu Goru, čime je jasno poručila kome će uputiti podršku. Posebno se osvrnula na izjave Bećirovića, naručito na riječi u kojima navodi da su i Bosna i Hercegovina i Crna Gora ugrožene od istog velikodržavlja.

“Bosna i Hercegovina nije ugrožena ni od kakvog ‘velikodržavlja’, kako tvrdi Bećirović, već od sarajevskog unitarizma koji je decenijama glavna prepreka napretku i normalizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini. Neutemeljenim i neodmjerenim kvalifikacijama, Bećirović ne ugrožava samo međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini, već i odnose s državama u regiji”, navela je Cvijanović.

A odavno je jasno da je izborna bitka za predsjednika Crne Gore izašla izvan granica i nije samo pitanje koje se tiče te države, već bi moglo imati veliki uticaj i na sudbine zemalja u regiji. Dokaz za to su i poruke iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine i podjele pri stavovima, kao značajan pokazatelj koliko je ishod izbora predsjednika Crne Gore važan i za politiku u našoj zemlji.

federalna.ba

Crna Gora Predsjedništvo BiH članovi Predsjedništva BiH
Crna Gora turizam turisti
0 19.05.2024 09:09
Zapadni Balkan EU kotor Crna Gora
0 16.05.2024 21:14
Hrvatska Crna Gora
0 15.05.2024 17:14
Milojko Spajić Crna Gora Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 10.05.2024 10:49
State Department Crna Gora Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 08.05.2024 10:05