videoprilog Bože Skoke (Dnevnik 2)

Izbori u BiH s posebnom pažnjom praćeni u Hrvatskoj

Rezultati izbora s posebnom pažnjom praćeni su u Hrvatskoj. Osim što su izbori udarna medijska vijest, na njih su se osvrnuli i vodeći hrvatski zvaničnici. Evo ključnih poruka koje su se danas mogle čuti u hrvatskoj javnosti. 

"Hrvati su ponovno preglasani, zahvaljujući izboru Željka Komšića, koji je izabran uglavnom bošnjačkim glasovima, a u sredinama s hrvatskom većinom dobio je zanemariv broj glasova. Visoki predstavnik Schmidt u zadnji tren je spasio Hrvate od preglasavanja u Domu naroda i pretvaranja u manjinu, međutim nema razloga za pretjerano zadovoljstvo dok se temeljito ne izmjeni Izborni zakon i osigura Hrvatima da sami biraju svoje predstavnike na svim razinama. Odlaskom Bakira Izetbegovića, koji je radikalizirao odnose Hrvata i Bošnjaka, te nije želio dogovore, a izborom Bećirovića, otvara se mogućnost ponovne uspostave dijaloga između dva ključna naroda u Federaciji. HDZ BiH je osvojio više glasova nego prije četiri godine, a Borjana Krišto je dobila rekordan broj hrvatskih glasova zahvaljujući strahu od preglasavanja, odnosno rastakanja glasova. A strah i prijetnje upućene Hrvatima kao malobrojnijem narodu jačaju HDZ i ne dopuštaju razvoj pluralizma među Hrvatima u BiH."

To bi bili ključni naglasci medijskih izvješća i komentara u Hrvatskoj. 

Još sinoć je ključna vijest bila kako je visoki predstavnik ukrao izborni šou. A među prvima je njegov potez komentirao premijer Plenković, koji je naglasio kako izmjene Ustava osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose legitimnoj zastupljenosti u Domu naroda.

"Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda."

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman posvetio je konferenciju za novinare izborima u BiH. Izrazio je nezadovoljstvo zbog preglasavanja volje hrvatskih birača u Predsjedništvu te ukazao na snažne diplomatske aktivnosti Hrvatske koje su prethodile pritiscima međunarodne zajednice da se poštuje Daytonski sporazum i Ustav. Istupe hrvatskog predsjednika Milanovića je nazvao štetnim za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH te radikalizaciju odnosa između dvije države. 

"Želimo da BiH što prije formira vladu, što prije tijela kako bi BiH bila funkcionalna i kako bi se, naravno, krenulo prema deblokadi i kako bi svi surađivali u interesu Bosne i Hercegovine", istakao je Grlić Radman.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije oduševljen potezima visokog predstavnika i kaže da jedan narod ne smije ovisiti o milosti nekog činovnika. Zamjera Vladi što nije koristila radikalnije poteze u zaštiti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Rekao je kako je vjerovao u dobre namjere Željka Komšića i drugih političara u BiH te im pa mu je u početku dao i potporu, ali je shvatio kako su prevaranti.

"Tamo će se poštovati i naša volja jer smo potpisnici Daytona, a BiH je oslobođena i hrvatskim oružjem i hrvatskim životima, točka. Nikakav NATO je nije oslobodio. Par stotina hrvatskih vojnika je poginulo temeljem sporazuma Tuđman - Izetbegović, da bi se u BiH stvorio mir. To je to. Hrvatska politika i vanjska politika koja to ne uvažava i koja time ne upravlja je slaba, jadna", kazao je Milanović.

Oporbeni MOST je zatražio od hrvatske Vlade da Željka Komšića proglasi personom non grata u Hrvatskoj.

federalna.ba

BiH izbori Hrvatska reakcije
Zoran Milanović BiH Hrvatska granice
0 27.09.2023 15:15
BiH Evropsko prvenstvo za juniorke UEFA
0 27.09.2023 10:43
Andrej Plenković Hrvatska Bosna i Hercegovina
0 22.09.2023 22:13
FIFA BiH reprezentacija
0 21.09.2023 12:42