videoprilog Emine Macić (Dnevnik 2)

Izbor nedostajućeg sudije Ustavnog suda FBiH potvrdio nefunkcionalnost institucija

Imenovanje suca Ustavnog suda Federacije u teoriji izgleda jednostavno. VSTV provede konkurs, predsjednik i potpredsjednici Federacije usaglase prijedlog kandidata, a Federalni dom naroda ga imenuje. U praksi je drukčije. Zaobilazi se procedura i izbjegava komunikacija, kupuje vrijeme, a rezultat su nefunkcionalne institucije. 

Krajem prošlog mjeseca sutkinja Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak stekla je uslove za penzionisanje. Stoga je Visoko sudsko i tužilačko vijeće, shodno obavezi, provelo konkursnu proceduru.

"Vijeće je na zahtjev Ustavnog suda Federacije BiH provelo konkursnu proceduru za imenovanje jednog sudije Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon provedene procedure Vijeće je dana 29. 12. 2022. godine, Uredu predsjednika Federacije BiH dostavilo prijedlog kandidata za Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, usvojen na sjednici Vijeća održanoj 22. decembra 2022."

U zaglavlju dokumenta koji sadrži listu prijedloga za novog sudiju navedeno je da se dokument dostavlja na ruke predsjedniku i potpredsjednicima Federacije. Predsjednik Marinko Čavara kaže da je dokument  dobio 30. decembra, odnosno dan poslije.

Potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović potvrdili su za FTV da uopće nisu vidjeli dokument VSTV-a u vezi s izborom novog sudije. Inače, dostavljena lista VSTV-a ranije je dobila pozitivno mišljenje Ustavnog suda Federacije, uz napomenu da se izbor sudije izvrši iz kategorije odličan ili vrlo dobar.

Podsjećamo na izjavu Mahmutbegović:

"Ne znam da li je taj kandidat bio na konkursu, da li je prošao proceduru VSTV-a, da li je dobio mišljenje Ustavnog suda FBiH, da li je rangiran, kako je rangiran. Mislim da postoji propust i VSTV-a." 

Boris Barun se na listi, koju je Federalna televizija dobila od VSTV-a, a za koju potpredsjednici tvrde da je nikada nisu vidjeli, nalazi u drugoj kategoriji, s ocjenom vrlo dobar. Kao odlične sudije u prvoj kategoriji, prema mišljenju VSTV-a, nalaze se Jasminka Džumhur, Monika Mijić i Senad Osmić. Ni jedno od njih troje predsjednik Federacije nije predložio za novog sudiju Ustavnog suda.

"Ne znam na osnovu čega potpredsjenici Federacije tako reagiraju. VSTV je proveo proceduru koju je dužna po zakonu. 30. 12. su dostavili u Ured predsjednika Federacije rangu listu, odnosno, kandidate koji mogu biti kandidati za Ustavni sud", kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Ako je vjerovati potpredsjednicima Federacije, putujući od ulice Kraljice Jelene 88 do ulice Musala 9, dva dokumenta su se, izgleda, nekako izgubila i umjesto tri, stigao je samo onaj adresiran na predsjednika Federacije.

Od ranije je poznato da među rukovodstvom Federacije nema kvalitetne komunikacije, a izbor nedostajućeg sudije je samo potvrda toga. Ipak, konačnu odluku na kraju neće imati predsjednik, niti potpredsjednici već delegati u Domu naroda Federacije. Tada će biti jasno šta je u ovom slučaju bio glavni problem - nepoštivanje rokova, ignoriranje institucija, problematiziranje nadležnosti ili nacionalni ključ ispred stručnosti.

federalna.ba

Ustavni sud FBiH izbor sudije
Vlada ZDK Ustavni sud FBiH Vitalni nacionalni interes
0 22.02.2023 19:47
Boris Barun Marinko Čavara Melika Mahmutbegović Milan Dunović Ustavni sud FBiH
0 31.01.2023 20:12
Marinko Čavara sudac Ustavni sud FBiH
0 30.01.2023 15:28
Ustavni sud FBiH Federalni radio
0 02.11.2022 17:07