IZBiH organizira sergiju za pomoć narodu Republike Turske i Sirije stradalom u razornom zemljotresu

IZBiH organizira sergiju za pomoć narodu Republike Turske i Sirije stradalom u razornom zemljotresu

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će nakon džuma-namaza u petak, 10. februara, u svim džamijama u domovini i dijaspori organizirati sergiju za pomoć narodu Republike Turske i Sirije, nastradalom u zemljotresu.

- Prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i saniranju posljedica zemljotresa - saopćila je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, javlja MINA.

Istog dana, hatibi će uputiti poruku saosjećanja i solidarnosti s braćom i sestrama iz bratskih zemalja Turske i Sirije, koji ovih dana prolaze kroz teške nedaće i iskušenja.

- Ovih dana s dubokim bolom i zabrinutošću gledamo prizore razornih zemljotresa koji su pogodili Republiku Tursku i Siriju. Tragedija ovih razmjera nije zapamćena niti zabilježena u novijoj povijesti. Broj poginulih u dva razorna potresa povećava se iz sata u sat, a deseci hiljada ljudi su ozlijeđeni. Potresi su za sobom ostavili na hiljade stradalnika bez krova nad glavom. Sa zemljom su sravnjeni čitavi stambeni blokovi, uništeni su komunalna infrastruktura i saobraćajnice. I dalje traje velika akcija spašavanja, a hladno vrijeme ometa spasioce u potrazi za preživjelima. Ove zemlje potresla je najveća prirodna katastrofa u posljednjih 100 godina, a zbog razornih zemljotresa u Republici Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost - dodaje se u saopćenju. 

federalna.ba/Fena

Islamska zajednica BiH sergija Turska Sirija
Turska Recep Tayyip Erdoğan
0 03.06.2023 22:44
Jusko Bojadžić Recep Tayyip Erdoğan Dnevnik 2 Turska
0 03.06.2023 20:07
Recep Tayyip Erdoğan Turska
0 03.06.2023 15:16
Recep Tayyip Erdoğan inauguracija Predsjedništvo BiH Turska
0 03.06.2023 10:32
žitarice koridor Ukrajina Turska
0 02.06.2023 12:50