Izabrano 12 sudija porotnika u postupku protiv Trumpa
(Izvor: EPA-EFE/JABIN BOTSFORD / POOL)

Izabrano 12 sudija porotnika u postupku protiv Trumpa

Na Državnom sudu na Manhattanu u četvrtak je 12 Njujorčana položilo zakletve pred sucem Juanom Merchanom, koji će sljedećih sedmica pratiti suđenje kao porotnici i na kraju odlučiti o sudbini bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Sedam porotnika izabrano je u utorak, no dvoje je odustalo u četvrtak. Jedna od porotnica je diskvalificirana jer je njezin identitet otkrio rodbini i prijateljima u medijima, a druga je uhvaćena u laži.

Sudac Merchan zamolio je medije, koji ne smiju objavljivati ​​imena porotnika, da budu diskretni u izvještavanju kako se posredno ne bi otkrio identitet svjedoka ili porotnika.

Prije početka suđenja, za koje se očekuje da će početi u ponedjeljak saslušanjem svjedoka, moraju odabrati još pet od šest zamjenskih porotnika koji mogu ući ako neko od dvanaestorice u odustane.

Trump je optužen da je krivotvorio poslovne dokumente u vezi s plaćanjem porno glumici Stormy Daniels da šuti o seksualnom odnosu s njim prije predsjedničkih izbora 2016. godine i prijeti mu maksimalno više od deset godina zatvora.

Bivši američki predsjednik i republikanski predsjednički kandidat, koji odbacuje optužbe, ponovno se žalio u četvrtak, rekavši da ga sudski proces sprečava u vođenju predsjedničke kampanje.

“Danima sjedim ovdje od jutra do mraka u toj hladnoj sobi”, kazao je, ocijenivši suđenje vrlo nepravednim.

Merchan je naredio da Trump bude prisutan u sudnici svaki dan tijekom suđenja ili će biti poslan u pritvor. Sudac mu je također naredio da ne zastrašuje ljude povezane sa slučajem, a sljedeće sedmice mora donijeti odluku o zahtjevu tužitelja da kazni Trumpa za uvredljive objave na društvenim mrežama protiv svjedoka i porotnika.

Prva tri svjedoka trebala bi biti ispitana u ponedjeljak, a tužitelji nisu htjeli odati njihov identitet Trumpovim advokatima kako bi spriječili zastrašivanje svjedoka.

Sudac se složio s tužiteljima te je također odbio zahtjev odvjetnika da otkriju imena svjedoka uz obećanje da će ih sakriti od Trumpa.

Na popisu svjedoka tužiteljstva su Stormy Daniels i bivši Trumpov advokat Michael Cohen koji tvrdi da je glumici platio 130.000 dolara da šuti o seksualnom odnosu prema Trumpovom nalogu. No, još nije jasno kada će oni doći na red za ispitivanje.

federalna.ba/AA

porota Donald Trump