Iz Superlige istupili Atletico, Inter i Milan
(Izvor: EPA-EFE/Rodrigo Jimenez)

Iz Superlige istupili Atletico, Inter i Milan

Atletico Madrid i milanski Inter nova su dva kluba koja su u srijedu službeno objavila napuštanje projekta osnivanja nove nogometne, europske Superlige čije je formiranje predstavljeno u nedjelju, a u utorak je to već učinilo šest engleskih klubova.

Tako su od inicijalnih 12 osnivača natjecanja koje je trebalo imati 20 klubova u zatvorenom ligaškom sustavu, ostali još samo Real Madrid, Barcelona, Juventus i Milan.

"Uprava Atletica je na jutrošnjem sastanku odlučila službeno izvijestiti Superligu i ostale klubove osnivače o svojoj odluci da na kraju ne formalizira pristupanje projektu", navela je vodeća momčad španjolskog prvenstva u priopćenju.

"Odluku o ulasku u ovaj projekt bili smo donijeli u ponedjeljak, jer su tada postojali uvjeti kojih trenutačno nema. Za klub je ključna harmonija između svih skupina koje čine našu crveno-bijelu obitelj, posebno naših navijača", dodao je Atletico.

Iz vodeće momčadi talijanske Serie A, milanskog Intera, poslali su službeno priopćenje sličnog sadržaja u kojem su potvrdili da više ne sudjeluju u projektu Superlige.

"Oduvijek smo predani tome da navijačima dajemo najbolje nogometno iskustvo; inovacija i uključivanje su u našem DNA od osnutka kluba. Inter vjeruje da nogomet, kao i svaka druga djelatnost, mora u interesu imati neprestanu želju za unaprijeđenjem svojih natjecanja kako bi nastavili uzbuđivati navijače svih dobnih skupina širom svijeta, uz održavanje financijske stabilnosti", priopćili su iz milanskog kluba. 

Madridski Atletico je dosad bio jedan od najvećih zagovornika projekta Superlige, jer mu je želja da kao klub bude na istoj razini kao konkurenti Real Madrid i Barcelona, te ga dosad nije zanimalo mišljenje navijača. Trener Diego Simeone je bio poručio kako će uprava odlučiti što je najbolje za klub.

No, nakon što je odluka o osnivanju Superlige izazvala brojne kritike u Europi, uključujući onu krovne organizacije UEFA-e, Atletico je promijenio priču.

"Prva momčad i njen trener pokazali su zadovoljstvo klupskom odlukom, jer smatraju da su sportske zasluge trebaju biti iznad bilo kojeg drugog kriterija", priopćio je klub.

Milan se takođe zvanično povukao iz Superlige

Fudbalski klub Milan saopštio je danas da se povukao iz novoformirane Superlige Evrope.

"Prihvatili smo pozivnicu da učestvujemo u projektu Superlige sa istinskom namjerom da pružimo najbolje moguće evropsko takmičenje za ljubitelje fudbala širom svijeta i u najboljem interesu našeg kluba i navijača. Promjena nije uvijek laka, ali evolucija je neophodna za napredak, a strukture evropskog fudbala su se razvijale i mijenjale tokom decenija", navodi se u saopštenju Milana.

"Međutim, glasovi i zabrinutost navijača širom sveta su jasno izraženi u vezi sa Superligom, a Milan mora da bude osjetljiv na glas onih koji vole ovaj divan sport. I dalje ćemo vrijedno raditi na pružanju održivog modela za fudbal", dodaje se.

Svih šest engleskih klubova odustalo je još u utorak uveče.

federalna.ba/Agencije

sport fudbal nogomet Superliga Atletico Madrid Inter Milan Inter
sport Federalni radio
0 12.05.2021 00:49
sport
0 11.05.2021 20:32
sport Federalni radio
0 11.05.2021 17:42
Hansi Flick Joachim Low Njemačka fudbal
0 11.05.2021 13:54
Steffen Baumgart fudbal Köln
0 11.05.2021 13:25