Ivanić: Niko nije istinski prihvatio Dejton, u dubokoj smo krizi

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić govoreći o državnoj koaliciji u emisiji Rezime, kazao je da je vidljivo da postoji duboka kriza, te da nije jasno kako iz nje izaći, jer ništa od bitnih stvari još uvijek nije urađeno.

„Oni jesu u koaliciji čim su zajedno u vlasti. E, sad kakav je sadržaj te koalicije – to je potpuno drugo pitanje. Oni mogu da bježe od toga – očito SNSD ne voli da kaže da je u koaliciji s Trojkom, a Trojka ne voli da kaže da je u koaliciji sa SNSD-om, ali to jeste koalicija. Ima li ona sadržaj – nema. Nije ga imala ni u samom početku. Meni je bilo jasno – da čim podijele funkcije, zabit će se u svoje ćoškove, jedni će biti veliki Bošnjaci, građani BiH koji će govoriti o cjelovitoj BiH, drugi će govoriti o nezavisnoj RS, i to se u krajnjoj liniji i desilo“, pojasnio je Ivanić.

Na pitanje zašto nam je politička kriza permanentno stanje u BiH, odgovara da nije komplikovano doći do rješenja, ako učesnici to žele.

„Iskreno mislim da na prostoru BiH niko nije istinski prihvatio Dejtonski sporazum, svako svakog pokušava da prevari.  Svako vjeruje da će ostvariti više nego što ima, i više se bave tim temama, umjesto da prihvate realnost kakva postoji. BiH nije nimalo komplikovanija od Švicarske ili Belgije, ali za razliku od nas oni su istinski prihvatili svoje ustavno uređenje“, kaže Ivanić.

Upitan koji je najveći izazov lidera Trojke u odnosima s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, odgovorio je:

„Sjećam se početka, kad je Trojka govorila o Dodiku kao o proevropskom čovjeku s kojim se može postizati dogovor. Da bi se samo nakon nekoliko mjeseci stvari preokrenule. U nekim trenucima je djelovalo da oni mogu postići dogovor. Barem su objašnjavali nakon svojih susreta da su postigli dogovor. Čim su se vratili kući, ništa od tih dogovora nije važilo. Mislim da je njima ključni izazov kojim bi trebalo da se bave – opšta promjena slike o BiH. BiH se danas u svijetu tumači kao zemlja u kojoj se ništa 'normalno' ne može desiti. Stalno neke krize, izazovi. Evidentno je da, bar što se SNSD-a tiče, postoje dvije ključne teme na kojima insistiraju – pitanje imovine i Ustavnog suda“, rekao je on.

Osvrnuo se i na eventualno preslagivanje vlasti, kazavši da ne vjeruje da opozicija RS-a može u poziciju na državnom nivou.

„Ne vjerujem da je Trojka na to spremna. Da je bila spremna ne bi dala četvrtog delegata u Domu naroda i time punu vlast SNSD-u u ruke. A i tada je moglo doći do drugačije kompozicije vlasti. To nije realna opcija. Ne vidim na čemu bi se mogli naći, šta bi to bio programski sadržaj da ga opozicija iz RS prihvati, a ne vidim ni šta to Trojka može generalno ponuditi. Završite to kako ste počeli, platite cijenu toga“, poručio je Ivanić.

Kazao je i da nije realno očekivati napredak na evropskom putu do kraja ovog mandata.

„Ne vidim ni jednu jedinu šansu da ova struktura uđe u neku vrstu normalnijeg odnosa, i da se okrene evropskom putu. Tvrdim i sada da je odluka da počnemo pregovore više posljedica geopolitičkih prilika i shvatanja Evrope da ona mora pokazati zainteresovanost za Zapadni Balkan, da bi u tim geopolitičkim bitkama s Rusijom i Kinom pokazala da je to prosto koji je od njenog interesa. Oni su ovoj strukturi koja nije ništa uradila, donijeli su dva-tri formalna zakona koji u svom sadržaju nisu evropski, dala taj status“, rekao je on.

Kaže da će građani i privrednici u međuvremenu - tavoriti.

„Kao što se tavori već godinama. Imat će priliku slušati političke sukobe i svađe, tolerisat će to, jer nema otpora takvoj vrsti politike. Bit ćemo, ne direktno izolovani, nego prešutno. Nijedan ozbiljni kapital izvana neće doći u jednu zemlju s ovakvom političkom situacijom. Daj Bože da se ne ode u dublju krizu, stagnacija je nešto što bi čak bio dobar rezultat za ove prilike“, tvrdi Ivanić.

Odgovorio je i na pitanje zašto je Dodik krenuo u usvajanje entitetskog izbornog zakona.

„Šta će biti, zaista ne znam. Kada je Dodik u pitanju, ne možete nikad predvidjeti. Nekad toliko zagalami, pa vi vjerujete da će on nešto usvojiti, i onda jednostavno samo skine tu temu s dnevnog reda. Gdje je danas agencija za lijekove RS, čak i zakon postoji koji se ne primjenjuje, gdje je vojska RS-a koju je on bombastično najavio prije godinu-dvije dana – nema je. On sad ima drugačiju dilemu – ili će prihvatiti Schmidtov nametnuti zakon, ili će ići na svoj zakon.  Djeluje da je odlučio da ide na svoj zakon, ne kažem da će, jer ne bi bilo prvi put da odustane. Možda je to njegov pokušaj trgovine iza scene“, objašnjava.

Ako Dodik donese svoj zakon, kaže Ivanić, i odluči da radi izbore pod patronatom RIK-a, to će biti prevelik izazov, na te izbore opozicija ne bi trebala ići, jer šta god da uradite – bit će pečat da je Dodik pobijedio.

O mogućoj eliminaciji Dodika s političke scene kaže da je najbolje da tu odluku donesu glasači.

„Oni su je sigurno donosili na prošlim i pretprošlim izborima, samo što su pokradeni pa njihova volja nije dovedena do kraja. S potpuno regularnim izborima – to je završeno, on odlazi s političke scene. On toliko voli vlast da će sigurno učiniti sve da ostane na vlasti i neće prihvatiti odluku - ako mu se eventualno i bude zabranilo političko djelovanje“, zaključio je Ivanić za Rezime.

federalna.ba

Mladen Ivanić Rezime
Rezime Redžo Mehić Mustafa Trakić
0 15.05.2024 18:31
Redžo Mehić Mustafa Trakić Rezime
0 15.05.2024 18:13
Rezime Semir Efendić
0 14.05.2024 18:10
Rezime Vlatka Martinović Enida Glušac
0 13.05.2024 18:20
Rezime Enida Glušac Vlatka Martinović
0 13.05.2024 18:13