Ivan Vukadin je mandatar za formiranje Vlade Kantona 10

Ivan Vukadin imenovan je za mandatara za formiranje Vlade Kantona 10. Dogovor je ovo koalicionih partnera u ovom kantonu. S današnjim imenovanjem Vukadina za mandatara potpisnici jučerašnjeg sporazuma o suradnji - HNP i HDZ 1990, već od sutra počinju pregovore kako bi osigurali dvotrećinsku većinu za formiranje nove Vlade. Pri tome je neupitna potpora dosadašnje koalicije koja je funkcionirala u Skupštini Kantona 10.

„Naša saradnja se pokazala kao plodotvorna i planiramo je nastaviti. Naravno, kao zamjenik predsjedavajućega, odnosno član rukovodstva danas sam dao podršku Ivanu Vukadinu za sastav nove Vlade K10“, kazao je Arif Kovačević, zastupnik SDA i potpredsjednik Skupštine K10.

„Podrška je i danas ozvaničena za novi sastav Vlade. Očekivala sam da će se desiti i prije, ali eto, kad god dobro je“, dodaje Dragana Damjanović, zastupnica SNP-a FBiH i potpredsjednica Skupštine K10.

„Stara koalicija ima 14 ruku, ovoj skupštini potrebne su još tri. Najprije ćemo razgovarati s velikim strankama, nadam se dogovoru, tako da neće biti ni potrebe formirati Vladu s pojedinačnim zastupnicima“, kaže Jozo Ćosić, predsjednik KO HDZ 1990 i predsjednik Skupštine K10.

„Idemo dalje u pregovore. Mislim da ćemo prvu rundu pregovora napraviti već sutra i onda ćemo vidjet u kom pravcu će to ići dalje“, poručuje Dragan Konta, predsjednik KO HDZBiH i zastupnik u Skupštini K10.

Premda se u javnosti već špekulira koja će ministarstva pripasti Pomaku i Devedesetki, kandidat za premijera Ivan Vukadin ističe kako ništa nije konačno i da će se razgovarati o mogućnosti implementacije izbornih rezultata:

„Razgovore ćemo voditi zajednički i imat ćemo izvješće koaliciji nakon svakog razgovora. Špekulirati o tome što je dogovoreno... to ćemo vidjeti onog trenutka kad stvar bude kristalno jasna, odnosno kad bude skupljeno 17 ruku - koliko nam je potrebno, ili više, za sastavljanje Vlade“, naglašava Vukadin.

Inače, današnja sjednica Skupštine K10 prošla je u mirnom ozračju, svih 12 točaka dnevnog reda usvojeno je bez većih primjedbi izuzev one o prošlogodišnjem poslovanju ŠGD Hercegbosanske šume.

federalna.ba

Kanton 10 Ivan Vukadin
Johann Sattler Tomislavgrad Livno Kanton 10
0 24.05.2024 16:46
vodni resursi voda pitka voda Kanton 10
0 19.04.2024 17:38
Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
0 16.04.2024 17:42
Kanton 10 Glamoč pučka kuhinja
0 08.04.2024 17:41