Italijanski radnici stupili u štrajk zbog državnog budžeta za iduću godinu
(Izvor: Ilustracija/Luca Bruno)

Italijanski radnici stupili u štrajk zbog državnog budžeta za iduću godinu

Zaposlenici javnog sektora i transportni radnici širom Italije stupili su u petak u štrajk u sukobu s ekstremno desničarskom vladom u Rimu oko budžeta za 2024. godinu.

Vlada premijerke Giorgie Meloni optužena je za korištenje budžeta kako bi pribavila glasove uoči izbora za Evropski parlament sljedeće godine na račun radnika i penzionera.

- Meloni, ljudi su gladni - pisalo je na jednom transparentu demonstranata koji su se okupili na rimskom trgu Piazza del Popolo, dok su hiljade demonstranata marširale ulicama Genove i Milana.

Na izlazak su pozvala dva najveća sindikata u zemlji, CGIL i UIL, koji kažu da budžet za smanjenje poreza nedovoljno finansira ključne sektore kao što su zdravstvo, obrazovanje i industrija.

Učitelji, zdravstveni radnici, taksisti i poštanski radnici pozvani su na osmosatni štrajk širom zemlje, dok bi se neki u privatnom sektoru mogli pridružiti štrajku u centralnoj Italiji.

Zamjenik premijera Matteo Salvini, koji je i ministar saobraćaja, uveo je ograničenja štrajka kako bi smanjio poremećaj, na bijes sindikalnih vođa.

U, kako je opisao, kompromisu temeljenom na "zdravom razumu", prepolovio je trajanje štrajka prevoznika i vatrogasaca na četiri sata tokom jutra, dok putovanje avionom uopće nije uključeno.

Generalni sekretar CGIL-a Maurizio Landini optužio ga je za "napad na pravo na štrajk".

Sindikati su tražili da se njihov izlazak definira kao opći štrajk, koji bi mogao trajati 24 sata.

federalna.ba/Fena

Italija Radnici štrajk
Osnovni sud u Srebrenici štrajk Srebrenica
0 28.02.2024 18:42
Republika Srpska Radnici pravosuđe štrajk
0 28.02.2024 12:27
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine vozačke Italija
0 26.02.2024 13:56