Italija protiv ofanzive Izraela u Rafi
(Izvor: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO)

Italija protiv ofanzive Izraela u Rafi

Italija se protivi kopnenoj ofanzivi izraelskih snaga u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, izjavila je danas premijerka Giorgia Meloni.

"Ponavljamo da se protivimo vojnoj akciji Izraela na terenu u Rafi, koja bi mogla da ima još katastrofalnije posljedice po civile koji se nalaze u toj oblasti", rekla je Meloni poslanicima u Senatu.

Ona je dodala da je prioritet otvaranje novih kopnenih puteva i pomorskog koridora od Kipra do Gaze radi bezbjednog dopremanja humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.

Protiv ofanzive u Rafi ranije se izjasnio i američki predsjednik Joe Biden, koji je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da bi to produbilo anarhiju u ovom gradu.

Rafa je prije rata imala oko 275.000 stanovnika, a procjenjuje se da je populacija od tada porasla na preko milion ljudi, a prema nekim procjenama koje su objavile UN, čak na 1,4 miliona.

Izrael je ranije saopštio da će prije ofanzive protiv pripadnika Hamasa u ovom gradu uputiti civile da se premjeste u bezbjedne zone unutar Pojasa Gaze.

federalna.ba/Srna-Reuters

Italija Izrael