Istraživanje Centra za sigurnosne studije BiH: Sistem je zakazao u pandemiji

Posljedice globalne krize su očite, iako je koronavirus iza nas, bar tako kažu istraživanja Centra za sigurnosne studije BiH. Naša država nije bila spremna za izazove i suočavanje sa pandemijom Covid-19. Ograničenja koja su uvedena nisu bila po Nacionalnom planu pripravnosti i kontrole gripe, koji je 2009. godine napravljen, a za koji, navodno, zdravstveni sistem nije znao ni da postoji. Primjenom drugih rješenja i odluka kršena su ljudska prava i slobode, navedeno je u istraživanju. Također, najveći teret pandemije podnio je zdravstveni sektor koji nije bio spreman za ovaj vid izazova, a statistike svih parametara su poražavajuće.

Sabahudin Harčević, istraživač Centra za sigurnosne studije BiH, navodi kako broj umrlih u BiH od pandemije Covid-19 bio 16.265: “To BiH čini 4. zemljom na svijetu. To je jedan podatak koji nas je zabrinuo i to je, ustvari, najbolji pokazatelj kako je BiH, zapravo, odgovorila na pandemiju”.

“Vidjeli smo u BiH da se na državnom, entitetskim, kantonalnim nivoima donosile neke odluke koje nisu bile kompatibilne, tako da su građani ostajali u nekoj fazi da ne znaju šta će raditi, koji nivo vlasti da poslušaju. Također, vidimo u procesima javnih nabavka u ovakvim vandrednim situacijama da države nisu imale spremne sisteme i to je značilo da idu u jednu zonu netransparentnosti”, istakao je Denis Hadžović, predsjednik Centra za sigurnosne studije BiH.

federalna.ba

Centar za sigurnosne studije BiH Sabahudin Harčević Denis Hadžović pandemija koronavirus covid-19
mali nogomet mali fudbal Doboj turnir covid-19 koronavirus pandemija
0 13.05.2023 13:16
SZO covid-19 koronavirus
0 05.05.2023 16:50
Tedros Ghebreyesus koronavirus
0 26.04.2023 17:51
Njemačka koronavirus
0 08.04.2023 15:07