Istraga o padu aviona u Indoneziji: Piloti izgubili kontrolu zbog problema s automatskim gasom
(Izvor: EPA/MAST IRHAM)

Istraga o padu aviona u Indoneziji: Piloti izgubili kontrolu zbog problema s automatskim gasom

Piloti aviona Sriwijaya Air možda su izgubili kontrolu zbog neispravnog rada automatskog gasa, što je dovelo do pada aviona Boeing u Javansko more prošlog mjeseca, saopštili su u srijedu stručnjaci koji su učestvovali u istrazi.

Istražitelji Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja naveli su da se još uvijek trude razumjeti zašto je avio pao u vodu nekoliko minuta nakon polijetanja iz Džakarte 9. januara, pri čemu su poginule 62 osobe.

Istražitelji su objavili preliminarni izvještaj u kome su navedeni novi detalji borbe pilota da upravljaju avionom gotovo čim je poletio.

Glavni istražitelj Nurcahyo Utomo rekao je da se lijeva ručica gasa sama pomakla unazad dok je bio uključen autopilot, smanjujući izlaznu snagu tog motora neposredno prije nego što je avion pao u more.

Rekao je da su piloti prethodnih letova obavještavali o problemima s automatskim sistemom gasa na avionu starom 26 godina.

Boeing 737-500 nije bio u funkciji gotovo devet mjeseci prošle godine zbog smanjenja broja letova uzrokovanog pandemijom koronavirusa. Regulatori i avio kompanija saopštili su da je prošao inspekciju prije nastavka komercijalnih letova u decembru.

Indonezijska avio industrija brzo je rasla poslije otvaranja nacionalne ekonomije nakon pada diktatora Suharta krajem 1990-ih. Zbog bezbjednosnih razloga Sjedinjene Američke Države i Evropska unija godinama su zabranjivale indonezijske prevoznike, ali zabrane su u međuvremenu ukinute zbog boljeg poštivanja međunarodnih vazduhoplovnih standarda.

Avion Sriwijaya Aira 9. janaura prekinuo je kontakt nekoliko minuta nakon polijetanja s aerodroma Soekarno Hatta. Na području između otoka Lancang i Laki pronađena je olupina, posmrtni ostaci, kao i pojasi za spašavanje. U nesreći je poginulo 50 putnika, među kojima je desetero djece i 12 članova posade.

federalna.ba/AA

Indonezija avionska nesreća
zemljotres potres Indonezija
0 10.04.2021 10:52
žrtve ciklon Indonezija Istočni Timor nevrijeme
0 05.04.2021 18:36
Indonezija Istočni Timor poplave
0 05.04.2021 07:53