Istočnim ulaskom planinara u grad počeli 'Zenički horizonti 2023'
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Istočnim ulaskom planinara u grad počeli 'Zenički horizonti 2023'

Petanaestak kilometara dugu prvu stazu u okviru jubilarnog 10. projekta “Zenički horizonti 2023”, a koji je ove godine počeo sa istočne strane ulaza u grad Zenica, prepješačilo je danas 86 planinara.

U organizaciji Udruženja planinara “Vedro” iz Zenice, planinari su ovog puta autobusom prevezeni do sela Briznik, odakle su preko planine Čolan te Klopačkog vrha ušli u grad, koji sutra slavi 587. rođendan.

Dan Zenice, 20. mart, jedan je od važnijih historijskih datuma za taj grad, zbog kojeg se od 2013. godine i realizira spomenuti projekt (zbog pandemije koronavirusa jednu godinu nije realiziran projekt ), koji ove godine završava 9. aprila, a povodom Dana oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu.  

-S obzorom na to da su danas i još neka planinarska društva iz našeg grada organizirala neke svoje ture, ovo je bio sasvim solidan broj učesnika. Današnja tura je prošla lijepo, ljudi su zadovoljni, a i vrijeme je lijepo.

Vidim osmjehe i međusobnu komunikaciju među učesnicima, od kojih su neki prvi put uzeli učešće - kazao je Haris Adilović, jedan od planinarskih vodiča Udruženja “Vedro” te pripadnik Gorske službe spašavanja – stanica Zenica.

Sljedeća tura će, najavljuje, vjerovatno biti sa južnog ulaza u grad (Janjiići-Janjićki vrh-kapelica u naselju Gornja Zenica-Kljun-Grad), zatim zapadnog (Ovnak-Obrenovci-Kozarci-Zmajevac-Grad) te sjevernog ulaza, koji je vezan za Smetove.

- S bzirom na to da će biti ramazan, planirat ćemo, kao i za preostale dvije ture koje ulaze u ramazan, da budu nešto kraće. Još nismo definisali, ali zadnja će tura početi iz sela Svići ili Poce. Sve će ture, kao i današnja, biti realizirane nedjeljom - najavio je Adilović.

“Zenički horizonti” za cilj imaju “animiranje i uključivanje stanovnika Zenice i okoline na pješačko-planinarske pohode”, a učesnici se tokom pohoda upoznaju s geografskim, geološkim, kulturnim, tradicionalnim i turističkim obilježjima te potencijalima ovog grada.

federalna.ba/Fena

Zenički horizonti Zenica planinarenje planinari