Istočne članice NATO-a očekuju da će samit u Viljnusu razjasniti eventualni prijem Ukrajine

Istočne članice NATO-a očekuju da će samit u Viljnusu razjasniti eventualni prijem Ukrajine

Članice istočnog krila NATO-a očekuju da će julski samit vojnog saveza u Vilnjusu postaviti Ukrajinu na jasniji put ka članstvu, nakon što se njen rat s Rusijom završi, saopćile su te zemlje na samitu u Bratislavi u utorak.

NATO saveznici prepiru se oko brzine eventualnog pristupa Ukrajine alijansi, a sam Kijev priznaje da to ne može doći dok se njegov rat nakon ruske invazije ne završi.

Predsjednik Volodimir Zelenski sastao se prošle sedmice s evropskim čelnicima u Moldaviji dok je pozvao NATO da pruži sigurnosne garancije ako članstvo za sada nije moguće.

Predsjednici istočnih zemalja članica NATO-a, od kojih većina graniči s Ukrajinom ili Rusijom, sastali su se u utorak skupa s generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, u znak daljnje podrške približavanju Ukrajine NATO-u.

- Mi smo za jačanje odnosa s Ukrajinom u smislu konkretne praktične pomoći, ali i za približavanje odnosa s Ukrajinom - kazala je slovačka predsjednica Zuzana Caputova, koja je bila domaćin sastanka, na televizijskoj konferenciji za novinare.

- Ne smatramo ovo širenjem ili prodiranjem NATO-a prema Rusiji - dodala je ona, naglašavajući da će umjesto toga pružiti garancije članicama NATO-a da Rusija neće apsorbirati zemlje na svojim granicama.

Zemlje istočnog krila Bugarska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka - poznate pod zajedničkim imenom Bukureštanska devetka - bile su među najzastupljenijim pristalicama Ukrajine.

Neke članice NATO-a strahuju, međutim, da bi ishitreni potez mogao dovesti alijansu bliže direktnoj konfrontaciji s Rusijom, a mađarska predsjednica Katalin Novak upozorila je da ne treba davati "nerealna obećanja".

- Očekujemo da ćemo u Vilnjusu nadograditi naše političke odnose s Ukrajinom na novi nivo i pokrenuti novi politički kolosijek koji će dovesti do članstva Ukrajine u NATO-u, kada to uslovi dozvole - navodi se u zajedničkom saopćenju Bukureštanske devetke.

Predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda, koji će biti domaćin samita u Vilnjusu, kazao je novinarima da je, iako devet zemalja jednoglasno podržava članstvo Ukrajine u NATO-u, dobijanje podrške od drugih saveznika u NATO-u "problematično".

- Još ne vidimo kojim putem ovo ide. Tokom preostalih sedmica moramo pronaći način da napravimo veliki korak naprijed i da ne razočaramo očekivanja Ukrajine i njenih pristalica - rekao je.

- Ne bi bilo dovoljno još jednom ponoviti da su vrata NATO-a otvorena - dodao je on, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

NATO