Istina za Vedrana

Prošlo je više od trinaest godina neizvjesnosti i traganja za saznanjem više o stradanju Vedrana Puljića. Upravo o tome govori novi sadržaj prikazan u okviru Dokumentarnog četvrtka Federalne TV. 

Dokumentarac nas vraća na kobni 4. oktobar 2009. godine u Širokom Brijegu i nerede u tom gradu pred samo odigravanje utakmice NK Široki Brijeg - FK Sarajevo. O tom danu, o ubistvu i ranjavanjima, o nizu godina koje će uslijediti, a kroz koje je trajalo suđenje jedinom okrivljenom za ubistvo Oliveru Knezoviću, o susretu s njim - govore navijači FK Sarajeva. Kroz arhivske i nove snimke, kroz niz fotografskih zapisa, film kazuje ko je pucao, gdje su i kako ugledali Vedrana, šta se čulo na suđenju, ali ne i u bh. javnosti, o videonadzoru sa zgrade iz koje je pobjegao Knezović, koliko je splitsko suđenje trajalo?

Autorka Elma Kazagić kroz dokumentarac donosi do sada neviđene fotografije rekonstrukcija u Širokom Brijegu, ali i forenzične 3D rekonstrukcije rađene po traženju splitskog suda, sjećanja predstavnika klubova Široki Brijeg i Sarajevo, svjedočenje mladića o samom trenutku Vedranovog ubistva, te prvi put i svjedočenje osobe koja je jedva preživjela teško ranjavanje i za čiji su se život ljekari borili 7 mjeseci. Pred kamerama FTV govore i hrvatski tužitelji, sukobljavaju se vještaci iz Hrvatske i BiH, svi skupa pozivaju bh. pravosuđe na sljedeći korak. Film opominje i traži istinu koju Vedranova majka i cijela bosanskohercegovačka javnost čeka više od 13 godina. Na produkciji filma u Širokom Brijegu, Sarajevu, Splitu, Zadru radila je ekipa čiji najuži tim čine Almir Čaušević, Boris Bilić, Jasmin Nalo, Dalmir Jugo, a sve su podržale brojne kolege novinari i fotoreporteri iz Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Zagreba i Splita. 

Autorka: Elma Kazagić

federalna.ba

Dokumentarni četvrtak Istina za Vedrana
Čizma Mustafa Čizmić Arijana Saračević-Helać Dokumentarni četvrtak
0 21.09.2023 22:03
Brano Brano Likić Dokumentarni četvrtak Nedžad Begović
0 07.09.2023 21:35
Vedran Puljić Dokumentarni četvrtak
0 01.05.2023 10:39
Dokumentarni četvrtak Dvije džamije u Visokom
0 20.04.2023 21:25
Dragan Vikić Vikić Dokumentarni četvrtak
0 06.04.2023 21:51