videoprilog Emine Smajlović (Dnevnik 2)

Istekao rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata

U 16 sati strankama je istekao CIK-ov rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata.

U narednim danima nas očekuje da CIK BiH ove prijave provjeri, a kandidatima i koalicijama koje ispunjavaju sve zakonske uvjete – odobri kandidaturu na lokalnim izborima u oktobru.

Danas su prijave u ime svojih stranaka i koalicija predali Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Sevlid Hurtić (BH Zeleni) i Edin Ramić (SDA).

HDZ 1990 će sa svojim koalicionim partnerima izaći na izbore u 37 općina u BiH. Na ishod izbora gledaju optimistično.

„Očekujem da ova današnja predaja i kandidati koji će biti na listama pokažu da se politika može voditi na jedan drugačiji, uključiviji, odgovorniji, pošteniji, transparentniji način u odnosu na ono što je dosad bilo. A što se tiče HDZ-a 1990 i naših partnera, siguran sam da ćemo na ovim izborima uzeti puno veći broj načelničkih pozicija, prvenstveno ondje gdje žive Hrvati u BiH“, kazao je Cvitanović.

Velika očekivanja od oktobarskih izbora imaju i BH Zeleni.

„Naravno, očekivanja naša kao i svih drugih političkih subjekata je što bolji rezultat, rad na terenu i da građani prepoznaju onog ko je radio ne u zadnjih mjesec ili dva nego u zadnje 2 do 4 godine. Javljaju se ozbiljni ljudi. Mi želimo da imamo što kvalitetnije ljude, koji su prepoznati u lokalnoj zajednici, da bi imali što bolji rezultat“, kazao je Hurtić.

A, da se dobije što veći dio kolača u lokalnoj vlasti BiH, traže se različiti kompromisi. SDA, SBiH i DF u Kantonu Sarajevo izlaze na izbore kao saveznici. Osnivanje koalicije Trojka 2 demantuju, ali nastoje zajedničkim snagama doći do vlasti.

„Prije svega se radi o podršci određenim kandidatima ispred različitih političkih subjekata, ne o nekoj formalnoj 'trojci 2'. Ali, evo, radi se suštinski o podršci faktički zajedničkim kandidatima. Mislim da će to popraviti pojedinačnu poziciju svih stranaka koje nastupaju na taj način, a s druge strane, rad aktuelnih načelnika je, zapravo, najveći pokazatelj lošeg rada Trojke i to će biti najlakše objasniti upravo u Sarajevu“, kazao je Ramić.

Prijave predate, dogovori traju, taktike spremne. Nekoliko je zanimljivosti do sada. U sarajevskoj općini Centar Naša stranka i SDP idu bez NiP-a. U Vitezu DF, Naša stranka i NiP. Trojka će skupa na izbore u Mostaru, a i protivnici su spremni.

federalna.ba

CIK BiH SIP BiH izbori
Ruanda izbori Paul Kagame
0 16.07.2024 11:43
CIK BiH birači izvan BiH rok
0 16.07.2024 10:22
CIK BiH mandati Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 15.07.2024 15:13
Ruanda izbori predsjednik
0 15.07.2024 09:13
Joe Biden Ukrajina izbori Donald Trump
0 10.07.2024 08:17
CIK BiH Snaga naroda Ramo Isak HDZ BIH PDP Laburistička stranka
0 09.07.2024 19:04