videoprilog Amera Kovačevića (Federacija danas)

Ispratili su nekoliko načelnika, ali stambeni problem nisu riješili

Romi u bh. zajednici odavno su suočeni s brojnim diskriminacijama. Kompletnu romsku zajednicu uznemirila je nedavna najava o izmještanju 11 porodica s područja opštine Ilidža. Kako saznajemo, do izmještanja za sada neće doći, a obećan im je alternativni smještaj.

Bez struje, vode i osnovnih uslova za život, u improvizovanom naselju živi oko 60 Roma. Većinom je riječ o višečlanim porodicama sa djecom. Jedna od njih je i Alma Seferović, majka sedmoro djece: “Ima 11 godina kako živim ovdje bez vode, uslova nemamo. Voljela bih da se moja djeca školuju, da se i ja zaposlim”.

Preživljavaju od donacija. Rijetki od njih zarade ponešto sakupljajući sekundarne sirovine, ali je i njihova cijena tokom pandemije u potpunosti devalvirala.Sve bi bilo mnogo lakše kada bi se Opština Ilidža redovno prijavljivala na državne projekte, poručuju predstavnici Roma.

“Pozivi su javni i otvoreni i svaka Opština koja ima problem sa stambeno nezbrinutim porodicama Roma ima mogućnost da aplicira. Ta sredstva uistinu nisu dovoljna da bi se moglo riješiti određeni broj problema, ali ako se nekad uradi projekat, pa se izgrade dvije kuće... Jedna kuća je ogroman napredak”, kaže Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra Kali sara.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić  (DNS) podsjeća kako je prošle godine bio poziv za stambeno rješavanje romskih porodica i Opština Ilidža je aplicirala za adaptaciju za samo jednu romsku porodicu.

Opštinske vlasti objašnjavaju da je rješenje o deložaciji izdato kako bi se zaustavilo širenje naselja i deponija, koje ugrožavaju voodzaštitnu zonu.

“Ključna stvar - nikoga neće istjerati na ulicu jer ti ljudi 12 godina žive na ulici i niko o njima ne vodi računa. Ono što je važno istaći - mi njih nećemo istjerati i nećemo srušiti ono što su oni napravili tako kako su napravili dok im ne nađemo alternativno rješenje”, poručuje načelnik Opštine Ilidža Nermin Muzur (NiP).

Budžetom je za alternativni smještaj predviđeno oko 100 hiljada maraka. Romske zajednice i prije pandemije živjele su izolaciji, a za integraciju - a ne izolaciju iz društva - treba im podrška.

federalna.ba

Romi Ilidža Dervo Sejdić Nermin Muzur
Romi Stolac stambeni objekti
0 05.05.2021 14:47
Romi diskriminacija obrazovanje Fondacija Muharem Berbić Muharem Berbić
0 22.04.2021 18:53
djeca Romi prosjačenje Mostar
0 19.04.2021 15:15
krađa goriva Ilidža Policijska uprava Istočno Sarajevo
0 13.04.2021 11:37