videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Ismail Zulfić na čelu defilea u Zenici u čast Dana nezavisnosti BiH

Udruženje Bosanska čast, koje čine veterani bh. rata i odbrane bosanske časti, uz podršku Uprave Grada Zenice, organizatori su obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Zenici. Obilježavanje je počelo kod spomen-obilježja Papirna, a potom je više od hiljadu građana svečanim defileom stiglo do spomenika Kameni spavač, mjesta na kojem je održana centralna svečanost.

Ismail Zulfić, sa 13 godina i 113 medalja, naš „leptir bez krila“, bio je na čelu kolone. Iza njega vrhunski sportisti, odbojkaši, atletičari, košarkaši, a potom volonteri Gorske službe spašavanja, Crvenog križa, borci, policija, planinarska društv i drugi istinski heroji naše države koji nam svojim uspjesima donose radost.

“Ona meni znači sve - kad otiđem na takmičenje i kad vidim zastavu Bosne, to meni znači sve”, kazao je Ismail Zulfić.

“Tu sam da bih podržao naš grad i našu državu i da bismo promovisali volonterski rad i da kažem koliko sam ponosan što mogu uzvratiti našem narodu i našoj državi ovakvim humanim činom”, kazao je Idriz Heljić, volonter Crvenog križa iz Zenice.

“Naš volonterski rad i ljubav prema planini je proistekla razvijanjem GSS-a. Ono za što smo danas ovdje je zato što mi igramo za državu, a ne protiv države, jer samo se s državom ne igra”, kazao je Osman Podić, član GSS-a Zenica.

Na Trgu Alije Izetbegovića zastavu dimenzija 10x5 metara podigli su vrhunski sportisti koji svim srcem brane njene boje gdje god se pojave. Više hiljada Zeničana pratilo je bogat kulturno-umjetnički program uz KUD Željezara, baletni studio Ars centar i vokalne soliste.

“Uvijek je treba voljeti i treba svoj dio dati koliko ti možeš, jer niko od nas ne može napravit čudesa, ali svako kad bi svoj kamenčić ugradio u BiH - to bi bio onda jedan prelijepi mozaik”, poručio je fra Mirko Majdandžić.

Postoji nada da ćemo naredni Dan nezavisnosti BiH obilježavati uz manje napetosti i više poštovanja, uvažavati ljudska prava i jačati demokratiju, ekonomiju i socijalnu zaštitu.

federalna.ba

Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti Zenica Ismail Zulfić