Islamska zajednica u BiH: Stojanovićeva izjava prikriveni oblik islamofobije

Islamska zajednica u BiH: Stojanovićeva izjava prikriveni oblik islamofobije

Islamska zajednica u BiH smatra da   zlonamjerno spominjanje džamije od izabranog člana rukovodstva FBiH Igora Stojanovića tokom gostovanja na lokalnoj sarajevskoj televiziji predstavlja prikriveni oblik islamofobije.

Spominjanje džamija od strane izabranog člana rukovodstva FBiH je, kako se dodaje, neprihvatljivo u javnom prostoru. Za Islamsku zajednicu to je prikriveni oblik islamofobije i stigmatizacije džamije i vjernika.

- Neprihvatljivo je da se vjerski identitet suprotstavlja onom državnom i da se vjernicima oduzima pravo građanstva. Džamije su bile žrtve mržnje koja se prema muslimanima stalno širila, i koja se, nažalost, i danas širi. Veliku ulogu u tome imaju šizofrene i islamofobične politike koje po svaku cijenu Islamsku zajednicu, džamije i vjerske simbole vještački uvlače u domen političkog i od njih pokušavaju napraviti neprijatelje države - navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Islamske zajednice u BiH. 

Islamska zajednica očekuje od političkih zvaničnika i izabranika da vode računa o tome kako govore i na koji način vjerske simbole dovode u kontekst, te da se umjesto kreiranja sukoba na identitetskim politikama posvete rješavanju problema građana i očuvanju suvereniteta države koji se svakodnevno potkopava, javlja MINA.

federalna.ba/Fena

Islamska zajednica BiH Igor Stojanović
Elmedin Konaković Igor Stojanović
0 04.05.2023 19:42
Edhem Bičakčić Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Islamska zajednica BiH
0 29.04.2023 15:01
Al Aksa Islamska zajednica BiH
0 09.04.2023 11:27