Islamska zajednica u BiH osudila napad na džamiju Al-Aksa 
(Izvor: EPA-EFE/ALAA BADARNEH)

Islamska zajednica u BiH osudila napad na džamiju Al-Aksa 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila je napad na džamiju Al-Aksa u Jerusalemu, kao i nasilje koje se decenijama provodi nad palestinskim narodom. 

- Svijet već dugi niz decenija šutke gleda na otimanje palestinske zemlje, uništavanje materijalnih dobara i progon, ugnjetavanje i ubijanje palestinskog naroda koje sprovode vlasti države Izrael. Ono što nazivamo 'civiliziranim svijetom', ne samo da ne čini ništa da se to zaustavi, a tlačitelji privedu pravdi, već često ne izriče niti osude tih postupaka - navodi se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH. 

Podsjeća se, također, da se palestinski narod uništava, da se grubo krše sva njegova prava i da se tiranske vlasti toleriraju i štite od međunarodnih sudova i sankcija, puštajući ih da čine šta im je volja. 

- Prizori koje ovih dana gledamo iz Jerusalema i iz džamije Al-Aksa, treće svete džamije u islamu, užasavajući su i unose ogorčenje u srca muslimana. Gorčinu dodatno povećava činjenica da se to dešava u mjesecu ramazanu, kada su muslimani posvećeni ibadetu, kad danju poste, a noći provode u molitvi i učenju Kur'ana. Napadati takve ljude šaljući na njih do zuba naoružanu vojsku da ih napada, tuče, zatvara i na njih baca suzavac, nije samo barbarski čin, već nešto apsolutno neprihvatljivo, što se moralo promptno zaustaviti - naglašavaju iz Rijaseta. 

Islamska zajednica u BiH, kako javlja MINA, snažno osuđuje nasilje koje se vrši nad palestinskim narodom i svetinjama u Jerusalemu i poziva na mir u Svetoj zemlji. 

- Ujedno pozivamo i Ujedinjene nacije da se pokrenu i zaustave tu civilizacijsku sramotu. Molimo Dragog Boga i apeliramo na slobodni svijet da palestinski narod uzmu u svoju zaštitu, a njihove tlačitelje obuzdaju i izvedu ih pred lice pravde - navodi se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH. 

federalna.ba/Fena

Al Aksa Islamska zajednica BiH
Islamska zajednica BiH
0 03.06.2024 21:21
Arnaudija džamija Milorad Dodik Draško Stanivuković Islamska zajednica BiH
0 07.05.2024 12:28
Islamska zajednica BiH genocid u Srebrenici NSRS
0 18.04.2024 21:40