Islamska država počinila ratne zločine u iračkom zatvoru
(Izvor: Arhiva)

Islamska država počinila ratne zločine u iračkom zatvoru

Šef tima Ujedinjenih nacija (UN) koji istražuje zločine u Iraku Christian Richer rekao je da su ekstremisti Islamske države (IS) počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u zatvoru u Mosulu u junu 2014. gdje je sistematski ubijeno najmanje 1.000 muslimanskih zatvorenika, pretežno šiita. Dokazi prikupljeni iz masovnih grobnica koje sadrže posmrtne ostatke žrtava pogubljenja izvršenih u centralnom zatvoru Badush i od preživjelih pokazuju detaljne pripreme za napad od strane visokih pripadnika Islamske države koji je izvršen 10. juna te godine rano ujutru, rekao je Richer u četvrtak Savjetu bezbjednosti UN.

"Zarobljeni su odvođeni na lokacije u blizini zatvora, razdvojeni na osnovu vjere i ponižavani. Najmanje 1.000 pretežno šiitskih zatvorenika je ubijeno", rekao je on. 

Richer je rekao da su istražitelji analizom digitalnih, dokumentarnih i forenzičkih dokaza, uključujući dokumente Islamske države, identifikovali brojne članove ekstremističke grupe, poznate i kao IS ili ISIL, koji su odgovorni za zločine.

Kao rezultat istrage, rekao je da je Istražni tim UN-a zaključio da je IS počinila "zločine protiv čovječnosti ubistava, istrebljenja, mučenja, prisilnih nestanaka, progona i drugih nehumanih djela'' u zatvoru Badush kao i ''ratne zločine nasumično ubijanje, mučenje, nehumano postupanje i narušavanje ličnog dostojanstva''.

Borci Islamske države zauzeli su iračke gradove i proglasili samozvani kalifat na velikom dijelu teritorije u Siriji i Iraku 2014. Grupa je zvanično poražena u Iraku 2017, ali njene takozvane spavajuće ćelije nastavile sa napadima. 

U maju je Richerov prethodnik Karim Khan rekao SB da su istražitelji pronašli „jasne i ubjedljive dokaze“ da su ekstremisti Islamske države počinili genocid nad jezidskom manjinom 2014. On je također rekao da je militantna grupa uspješno razvila hemijsko oružje i koristila iperit.

Richer je pozdravio presudu regionalnog suda u Frankfurtu izrečenu prije dva dana pripadniku IS za genocid i ratni zločin.

Njemački sud u utorak je osudio na doživotnu kaznu zatvora 29-godišnjeg Iračana.

federalna.ba/Beta

Islamska država zatvor zločini
ISIL napad zatvor ekstremisti
0 20.01.2022 22:44
Udruženje žrtava i svjedoka genocida revizija optužnice zločini
0 20.01.2022 09:31
Julian Assange zatvor Wikileaks
0 05.01.2022 10:41
Jurij Dimitrijev Rusija zatvor
0 27.12.2021 14:27