Isak o produljenju mandata Munjiću: Nevin je dok se ne dokaže suprotno

Na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Vlada Federacije produljila je na još tri mjeseca mandat Vahidinu Munjiću, vršitelju dužnosti direktora FUP-a, unatoč tomu što je protiv Munjića Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine pokrenulo istragu zbog sumnje na zloupotrebu položaja, a u vezi s predmetom Black Tie 2. U javnosti su se zbog ove odluke mogla čuti negodovanja. Iz Federalnog MUP-a poručuju: Odluka o produženju mandata Munjiću nije u suprotnosti sa zakonom.

“Čovjek sam koji podržava sve što je zakonito i podržava nevinost ljudi sve dok se ne dokaže suprotno. Hoćemo li osuditi čovjeka unaprijed zato što je neko rekao da je kriv. Pa kakva smo mi, onda, sredina, država? Kakvu mi poruku šaljemo bilo kome? Kakvu mi poruku šaljemo građanima”, izjavio je Ramo Isak, ministar unutarnjih poslova FBiH (Snaga naroda).

“Bilo bi mudro od direktora i ministra, Vlade pogotovo - da se to ne produžava dok se ne završi istraga. Naravno, svi smo nevini dok se ne dokaže da smo krivi, ali u ovom slučaju, u našoj situaciji u Bosni i Hercegovini, spletom okolnosti to bi bilo jaka poruka da se nije išlo u produženje”, ističe Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

federalna.ba

Vahidin Munjić Ramo Isak