Isak na Evroazijskom ekonomskom samitu: Cijeli svijet mora zajednički djelovati ka postizanju mira
(Izvor: Fena/FMUP)

Isak na Evroazijskom ekonomskom samitu: Cijeli svijet mora zajednički djelovati ka postizanju mira

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak obratio se učesnicima 27. Evroazijskog ekonomskog samita u Istanbulu govoreći o miru iz perspektive Bosne i Hercegovine, zemlje koja je nažalost skupo platila svoj mir.

Istakao je da je cijelom svijetu poznato da je agresija na Bosnu i Hercegovinu uključivala etničko čišćenje, koncentracione logore, masovne ratne zločine i genocid u Srebrenici. Nakon rata došlo je do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada je veliki izazov bio izgraditi državu s novim ustavno-pravnim uređenjem.

Također, sa aspekta unutrašnjih poslova, sigurnosni sistem Bosne i Hercegovine bio je pred izazovnim zadatkom da kreira sigurno okruženje za sve građane, a posebno povratnike, ljude koji su bili protjerani iz svojih domova.

- S ponosom mogu reći da smo uspjeli kreirati sigurno i stabilno okruženje za sve građana i investitore. Službe sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine, u kojem jednu od najvažnijih uloga ima Uprava policije koja se nalazi u sastavu ministarstva kojim rukovodim, danas sarađuju, razmjenjuju informacije, zajednički se bore protiv svih vidova kriminala i korupcije i zajednički rade s ciljem stvaranja stabilnog okruženja za sve građane i naravno investitore. Posebno bih u tom kontekstu istakao važnost državnih institucija Bosne i Hercegovine i odličnu saradnju koju sigurnosne službe u mojoj zemlji imaju, prije svega, sa zemljama regiona i ključnim međunarodnim partnerima poput Evropske unije, NATO-a, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Turske - kazao je Isak.

Naglasio je da kao čovjek i političar ima potrebu da spomene i trenutne konflikte u svijetu te da se kao neko ko je preživio rat i stradanje, suosjeća s građanima Ukrajine i Palestine. Naglasio je da u današnjem međunarodnom sistemu cijeli svijet mora djelovati jedinstveno i zajednički stremiti ka postizanju mira u svijetu i očuvanju ljudskih života, naročito onih najranjivijih kategorija društva kao što su djeca, imajući na umu da ljudski život nema cijenu.

Isak je istakao da je Bosna i Hercegovina sigurna država, država mira i suživota i država koja se nalazi na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu te je iskoristio priliku da pozove prisutne da posjete Sarajevo, Zenicu, Mostar, Banja Luku, Livno i druge gradove Bosne i Hercegovine dodajući da neće pogriješiti koji god grad da izaberu, saopćeno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

federalna.ba/Fena

Ramo Isak