Isak: Dodiku je više ugrožena sigurnost u RS-u i Srbiji nego u FBiH

Sigurnost građana iz ugla vlasti. Je li kriv sistem ili pojedinci? Hoće li nadležni preuzeti odgovornost za loše obavljenu zadaću? Gost emisije Rezime bio je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Na početku je prokomentarisao Dodikovu izjavu da postoje sigurnosni rizici za njegovo kretanje u FBiH.

„Dodik je izgubio popularnost trenutno i način da skrene pažnju na sebe je da iznosi populističke izjave. Te informacije nisu tačne. Nema nikakvih informacija da je Dodiku ugrožena sigurnost na prostoru FBiH. Ako bi se radile malo kvalitetnije procjene, mislim da je Dodiku više ugrožena sigurnost na prostorima RS-a i Srbije. Više štete je njima nanio nego Federaciji“, smatra Isak.

Dalje navodi da je informisan da je FUP preuzeo istragu u slučaju ubistva Amre Kahrimanović.

„To je normalna procedura. Tužilaštvo je procijenilo, pošto se radi o pripadniku policije TK-a, normalno je da slučaj preuzme neka druga agencija. Tužilaštvo ima veliko povjerenje u FUP. To su profesionalci, oni će sigurno posao dobro uraditi. Ne sumnjam ni da bi policajci TK dobro uradili posao, ali bio bi pritisak javnosti“, pojasnio je on.

Kad je u pitanju FUP, oni će u najkraćem roku uraditi sve što je iz njihove nadležnosti, dodao je.

Govorio je i o navodima da su policijski službenici bez ljekarskog pregleda 30 godina.

„Uvaženi ministar je napravio lapsus ili grešku. Uvjeren sam da je to greška. Ministar TK dobro zna da je njegov posao bio da osigura sredstava za ljekarski pregled i on ih je osigurao. Sve ostalo je u nadležnosti komesara. Ako je to zaustavio, napravio je veliku grešku. Sjećam se da je zadnji pregled u FUP-u bio 2014., od tada do danas nije bilo pregleda. Bili su samo pregledi novih uposlenika. Dolaskom na poziciju ministra, pokrenuo sam određene aktivnosti“, ističe Isak.

Zastupnik Dragan Mioković najavio je da će u svojstvu predsjednika Komisije za sigurnost, a u kontekstu ljekarskih pregleda, tražiti očitovanje Federalnog MUP-a, a Isak o tome kaže:

„Ne znam kakav izvještaj bih ja njima trebao podnositi. Ako je u pitanju sigurnost – u FBiH nije narušena, a ako je narušena, narušena je u dva kantona – KS i TK. Ako je to povod, nemam ništa protiv da se pozovu sarajevski i tuzlanski komesari i prezentuju parlamentu šta su to stvari koje su ili nisu uradili. Spreman sam da odgovorim na sva pitanja. Sve što je iz moje nadležnosti – urađeno je“, kategoričan je ministar Isak.

Objašnjava da je saradnja sa svih deset kantona dobra.

„Od onog momenta kada su se desili određeni nemili događaji, direktor Uprave policije i ja smo uputili određene depeše koje su dale određene instrukcije šta trebaju da poduzmu. Određeni kantoni su uradili sve ono što smo mi tražili i tu imamo ekstra situaciju. Određeni kantoni su smatrali da mogu malo bolje i dešava se to što se dešava. Imam dobru saradnju sa svim kantonalnim ministrima. Moj direktor mene informiše redovno. Hijerarhija se zna. Kada krenu razmišljati svojom glavom, dešavaju im se problemi.  Bolje je da ipak slušaju ljude iz struke i mogu popraviti stanje“, naglasio je Isak.

On je dodao:

„Kantonalni ministar u segmentu ovoga što se desilo u Tuzli nema nikakvu odgovornost. Ne da ga ja branim. Kantonalni ministar ima obavezu da osigura materijalno-tehnička sredstava da se policija opremi, da im osigura kolektivne ugovore, plate… On ne može rukovoditi nijednom od akcija i praviti planove određenih aktivnosti na terenu. To je sve posao komesara. Odgovorni su svi oni koji su omogućili da taj policajac ima pištolj. Odgovorni su svi oni koji su znali da taj policajac može uraditi takvo nešto, a nisu ništa poduzeli. I na kraju odgovoran je njegov rukovodilac prvi, a to je komesar policije TK. To je jasno kao dan. Identično je u KS-u“.

Kazao je i da on i Nenad Nešić nemaju nikakav problem.

„Ja sam profesionalac, Nenad dobro radi svoj posao. Uradi sve što se od njega zahtijeva“, zaključio je Isak.

federalna.ba

Rezime Ramo Isak