Iran se pohvalio uspješnim lansiranjem nadograđene balističke rakete

Iran se pohvalio uspješnim lansiranjem nadograđene balističke rakete

Iran je u četvrtak uspješno lansirao balističku raketu potencijalnog dometa 2.000 kilometara, objavili su državni mediji, dva dana nakon što je šef izraelskih oružanih snaga najavio potencijalnu akciju protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, tvrdi da je njegovo oružje sposobno da dosegne baze najvećih neprijatelja koje se nalaze u regiji - Izraela i Sjedinjenih Država.

Uprkos protivljenju SAD-a i Evrope, Islamska Republika Iran je saopćila da će dalje razvijati svoj "odbrambeni" raketni program.

- Naša poruka iranskim neprijateljima je da ćemo braniti zemlju i njena dostignuća. Naša poruka našim prijateljima je da želimo pomoći regionalnoj stabilnosti - rekao je iranski ministar odbrane Mohammadreza Ashtiani.

Državna televizija emitirala je nekoliko sekundi snimka, na kojem se kako je navela, vidi lansiranje nadograđene verzije iranske balističke rakete Khoramshahr 4 s dometom od 2.000 kilometara i koja može nositi bojevu glavu od 1.500 kilograma.

federalna.ba/Fena

Iran balistička raketa