Iran oslobodio novinarke zatvorene zbog izvještavanja o smrti Mahse Amini
(Izvor: AP)

Iran oslobodio novinarke zatvorene zbog izvještavanja o smrti Mahse Amini

Iran je oslobodio dvije novinarke koje su bile zatvorene više od godinu dana zbog izvještavanja o smrti Mahse Amini, što je izazvalo proteste širom zemlje.

Niloufar Hamedi (31) i Elaheh Mohammadi (36) puštene su uz kauciju, izvijestili su iranski mediji.

Novinarke će se žaliti na zatvorske kazne i ostat će izvan zatvora dok sud ne donese odluku, navodi BBC.

Mahsa Amini umrla je u pritvoru nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral.

Zatvorena je zbog navodnog kršenja strogih pravila prema kojima žene moraju pokriti kosu hidžabom ili maramom.

Iranski državni mrtvozornik pripisao je njenu smrt već postojećim zdravstvenim stanjima, ali UN-ov stručnjak za ljudska prava rekao je da dokazi pokazuju da je umrla "kao rezultat premlaćivanja" od policije za moral.

Niloufar Hamedi, koja je radila za reformističke novine Shargh, objavila je vijest o smrti Mahse Amini. Fotografisala je oca i nanu Mahse Amini kako su se zagrlili nakon što su saznali da im je kći umrla i to objavila na internetu s naslovom: "Crna haljina žalosti postala je naša nacionalna zastava."

Elaheh Mohammadi radila je za Ham-Mihan, također reformističke novine, koja je pisala o dženazi Amini u njenom rodnom gradu Saqqezu. Opisala je kako su stotine ožalošćenih uzvikivali "Žena, život, sloboda".

Njih dvije su uhapšene nedugo nakon početka protesta i optužene za saradnju s američkom vladom i udruživanje protiv nacionalne sigurnosti.

Osuđene su na 13, odnosno 12 godina zatvora.

federalna.ba/Fena

Iran Mahsa Amini