Iran: Istražujemo napad na ambasadu Azerbejdžana
(Izvor: AA)

Iran: Istražujemo napad na ambasadu Azerbejdžana

Iran je osudio oružani napad na ambasadu Azerbejdžana u Teheranu i najavio da napad istražuje s "visokim prioritetom i osjetljivošću, uz posebnu upute političkih i sigurnosnih vlasti".

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanani izjavio je da najoštrije osuđuju napad na ambasadu Azerbejdžana u Teheranu, u kojem je jedna osoba poginula, a dvije su povrijeđene.

Izrazio je najdublje saučešće azerbejdžanskom narodu i vladi.

"Razmjere ovog napada i motiv napadača se istražuju s visokim prioritetom i osjetljivošću, uz posebne upute političkih i sigurnosnih vlasti", kazao je Kanani te dodao:

"Rezultati preliminarnih istraga nadležnih organa i institucija pokazuju da iza ove akcije postoje lični motivi."

Kanani je istakao da se mediji trebaju suzdržati od objavljivanja "vijesti koje će dovesti do spekulacija" o ovom slučaju.

Dodao je da će detaljnije informacije biti podijeljene javnosti nakon završetka istražnog procesa.

Šef policije u Teheranu Hussein Rahimi saopštio je da je napadač uhvaćen nakon napada.

Napadač je jutros automatskim oružjem kalašnjikov ubio šefa sigurnosne službe azerbejdžanske ambasade. Dva radnika obezbjeđenja ambasade su također povrijeđena dok su sprečavali napad, navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana osudilo je napad i najavilo da će njihova ambasada u Teheranu biti evakuisana.

Iran i Azerbejdžan dijele granicu, a u Iranu živi veliki broj etničkih Azerbejdžanaca.

federalna.ba/AA

Iran ambasada Azerbejdžan napad