Iran i SAD pokušavaju spasiti nuklearni sporazum u indirektnim razgovorima u Beču

Iran i SAD pokušavaju spasiti nuklearni sporazum u indirektnim razgovorima u Beču

Iran i Sjedinjene Države održali su  indirektne razgovore u Beču u petak, u naporu u posljednji čas da se obnovi nuklearni sporazum iz 2015., javili su iranski državni mediji.

Slaba su očekivanja u pomake u tim razgovorima. Svaka od strana poziva drugu da učini kiompromis, dok iranski nuklearni program naglo napreduje.

Reuters je, pozivajući se na iranskog i evropskog zvaničnika, javio u junu da je Teheran odustao od zahtjeva da se Revolucionarna garda 'skine' s američke liste sankcija.

Šef iranskog pregovaračkog tima Ali Bagheri Kani insistirao je da Bijela kuča učini kompromis, navodeći u tweetu da bi Sjedinjene Države “trebale pokazati zrelost i odgovornost”.

Dok Iran odbija direktne razgovore sa Sjedinjenim Državama, dilomata EU Enrique Mora posreduje između Bagheri Kanija i  specijalnog američkog izaslanika za Iran Roba Malleya.

Razgovori su propali prvenstveno zbog iranskog zashtjeva da Washington 'skine'  Revolucionarnu gardu s američke liste stranih terorističkih organizacija (FTO). Sjedinjene Države to odbijaju.

Teheran također traži da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) odustane od nadzora iranskih nuklearnih aktivnosti, protiveći se prošlogodišnjoj tvrdnji agencije UN-a za nuklearni nadzor da nije pojasnilo "tragove urana na neprijavljenim lokacijama".

federalna.ba/Fena

Iran SAD Beč nuklearni sporazum
vojska SAD Rusija Kina Indija Srbija Hrvatska
0 08.08.2022 12:48
Nick Kyrgios sport tenis Washington SAD
0 08.08.2022 11:40
SAD atomska bomba Japan Drugi svjetski rat
0 08.08.2022 10:54
SAD klimatske promjene
0 07.08.2022 20:30
SAD New Mexico Muslimani ubistvo
0 07.08.2022 12:22