videoprilog Adise Šehić (Dnevnik 2)

“Da je meni vlast u ruke, znao bih ja kako će biti bolje”

Podizanjem zastave i intoniranjem himne na brdu Hum kod Sarajeva počelo je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Svečanosti su prisustvovali članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović. Dan državnosti obilježava se u Federaciji, dok to već godinama nije slučaj u institucijama u Brčko distriktu BiH i Republici Srpskoj. Vlast ovog entiteta smatra da današnjeg datuma nema u Zakonu o praznicima, te ga, stoga, i ne obilježavaju i ne smatraju državnim praznikom. Ipak, mnogo je više onih koji 25. novembar obilježavaju i slave širom zemlje.

Ranije smo više voljeli državu, zato je sad tako kako jeste, kaže 94-godišnji Ibrahim Jeleč, prisjećajući se nekog drugog vremena koje, kaže, ne može uporediti s današnjim.

“Razočaran sam strašno. Borili smo se za ovu zemlju, krepane magarce jeli... A, vidite danas... Da je meni vlast u ruke, znao bih ja kako će biti bolje... Ove dušmane okolo sve bih ja to riješio”.

Rješenja su u političkoj volji, saglasni su predstavnici delegacija koje su odale počast na spomen-obilježjima podignutim u čast onih koji su decenijama branili državu i njene postulate državnosti, nezavisnosti i suvereniteta.

“Te poruke su nam danas u BiH važnije nego ikada. Bh. antifašisti su pronašli tačku sinteze i svebosanskog sabiranja. Isto tako, potrebno je i da u 21. stoljeću pronađemo zajedničke imenitelje i tačku sinteze”, kazao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP).

“Stvarno je i ljudski je to, ne samo iz razloga nekih političkih okolnosti, nego ljudski, sjetiti se svih onih koji su poginuli i dali svoje živote za BiH ovakvu kakva je danas. Možda je nismo takvom zamišljali, ali je naša i valja je čuvati”, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF).

A to je moguće samo ako politička previranja i netrpeljivosti budu u drugom planu, a fokus rada političkih vođa preusmjeren na stvaranje prosperitetne države.

“O secesijji se priča godinama i važno je da pošaljemo poruku kontinuiteta i antifašizma i možda nikad nije bilo aktuelnije nego danas i poruka je vrlo jednostavna - BiH ne pripada nikome pojedinačno nego svima nama”, kazao je premijer KS-a Edin Forto (NS).

“Obaveza u odnosu na međunarodnu zajednicu da ne posustaju i ne povlače se pred snagama fašizma koje odlikuju i nagrađuju, recimo, ratne zločince - da ne dozvole takve stvari, neka budu sa nama na jednom frontu koji će od BiH napraviti ono što je BiH bila primjer za Evropu koja se danas ujedinjuje jer BiH je stotinama godina funkcionisala kao zemlja ravnorpavnih građana i naroda”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“79 godina nakon obnove državnosti BiH mi na sceni, kako u BiH tako i u nekim susjednim državama, ponovo imamo neke ideje koje pokušavaju napraviti destrukciju BiH. Moramo svi skupa da budimo patriotske ideje, da ponovo oživimo antifašističku borbu”, kazao je potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF).

Da je potrebno jačati ideju antifašizma, potvrđuje i činjenica da se Dan državnosti BiH obilježava u samo jednom dijelu države.

federalna.ba

Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Hrvatska
0 25.11.2022 22:39
ULUBiH Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 22:36
Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko
0 25.11.2022 20:24
BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine svjetski lideri čestitke
0 25.11.2022 20:16
Banja Luka Dan državnosti BiH obilježavanje
0 25.11.2022 19:56
Travnik Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 19:32