Inzko potvrdio postojanje non-papera o prekrajanju granica

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko za slovenski list Delo je potvrdio postojanje non-papera o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu i da je on već 4 godine u njegovoj ladici.

Naglasio je da su Miloradu Dodiku preuzimanje vlasti omogućile zapadne države, sa SAD-om na čelu. Kaže, nakratko je Dodik bio ljubimac međunarodne zajednice, a čak su ga zvali svježim vjetrom. Američke sankcije za sada u prvi plan stavljaju korupciju, rak ranu cijeloga Balkana, no međunarodna zajednica odugovlači s reakcijom na mnoge druge stvari, poručuje Inzko.

"Posljednjih dana na jugu Srbije pojavile su se gnusne provokacije, u Priboju, gdje su policajci pjevali huškačke pjesme. Bilo je toliko loše da je čak i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao tamo. Neredi su se dešavali i u Bosni i Hercegovini, u općini Prijedor, u Janji i drugdje. Ni obilježavanje dana
Republike Srpske nije bilo ustavno. Znamo da riječ može biti oštrija od mača. Svi sukobi su počeli riječima. Nažalost, međunarodna zajednica često odugovlači i relativizuje izjave političara ili ih osuđuje samo generalno, recimo tvrdnjom da to svi rade. Da su svi isti. Povrh svega, domaće tužilaštvo je potpuno nemoćno. Čak i kada postoje video dokazi, tužilaštvo ništa ne poduzima", kazao je Inzko.

federalna.ba

non paper Valentin Inzko
non paper ministri vanjskih poslova
0 13.11.2023 20:26
Valentin Inzko Srebrenica genocid u Srebrenici
0 11.07.2023 18:32
Husein Kavazović Valentin Inzko
0 11.04.2023 19:42
Klub SDA Valentin Inzko Christian Schmidt
0 26.07.2022 19:21
Christian Schwarz-Schilling Valentin Inzko BiH EU
0 02.03.2022 12:06