Intenzivna potraga za kandidatom: Do ponedjeljka rok za izbor novog ministra pravosuđa Slovenije
(Izvor: Federalna.ba)

Intenzivna potraga za kandidatom: Do ponedjeljka rok za izbor novog ministra pravosuđa Slovenije

Kao kandidatkinja Socijalnih demokrata (SD) za novu ministricu pravosuđa Slovenije navodi se Andreja Katič, za koju se navodi kako joj nije naklonjen slovenski premijer Robert Golob.

Dosadašnja Dominika Švarc Pipan do ponedjeljka će obavljati stalne poslove ministrice pravosuđa. U ovom trenutku i SD i slovenski premijer traže odgovarajućeg kandidata za novog ministra.

Dominika Švarc Pipan odlazi s mjesta ministrice nakon što je kao čelnica Ministarstva pravosuđa potpisala ugovor o kupovini zgrade za potrebe sudova na Litijskoj cesti u Ljubljani, vrijedan 7,7 miliona eura. Na ministricu su se sručile optužbe za netransparentnu i neekonomičnu kupovinu.

O novom kandidatu za mjesto ministra pravosuđa Slovenije vođena je rasprava u Predsjedništvu socijaldemokrata, no zaključci nisu doneseni. No, pojavila se vijest da će SD za ministricu pravosuđa predložiti Andreju Katič.

Već je bila ministrica pravosuđa u Šarčevoj vladi.

"Dopustila sam da me stranka spominje među mogućim kandidatima, ali to ne znači moj pristanak. Kad bih razmišljala o preuzimanju ovako vrućeg pravosudnog resora, punog izazova, od sudijskih plaća do kupovine sporne zgrade, prvo bih htjela znati imam li podršku premijera i stranke", navela je Katič.

S druge strane, slovenski premijer Robert Golob je nekoliko puta dao do znanja da traži nestranačkog kandidata, pravnog stručnjaka, s kojim bi se složio i SD. Prema neslužbenim informacijama, Andreja Katič nije bila njegov izbor.

Slovenski premijer Golob bi ime novog kandidata trebao objaviti u ponedjeljak, kada istječe rok od 10 dana za tekuće poslove Švarc Pipan.

Ako do tada ne bude imena, ima mogućnost privremeno ovlastiti nekog od ministara da u periodu do tri mjeseca vodi Ministarstvo pravosuđa ili sam privremeno preuzeti resor.

Pojavila se i informacija kako SD neće inzistirati da Katič bude ministrica.

federalna.ba/AA

 
Slovenija Vlada imenovanje
Nevzet ef. Porić Slovenija RTV Slovenija Bajram-namaz
0 11.04.2024 17:18
Borut Pahor Slovenija Miroslav Lajčak
0 10.04.2024 13:08
Aleksandar Vučić Vlada Srbija Srebrenica
0 04.04.2024 11:04
Portugal Vlada Socijaldemokrati
0 03.04.2024 08:36