Intenzivirani sukobi u Sudanu, stanovništvo se suočava s nestašicama

Intenzivirani sukobi u Sudanu, stanovništvo se suočava s nestašicama

Sudanske zaraćene vojne frakcije sukobile su se u utorak u zračnom i kopnenom prostoru u državnoj prijestolnici, dok su pojačano nasilje i širenje bezakonja otežali ionako mizernu situaciju među stanovništvom koje se već bori s ograničenjima u snabdijevanju hranom i lijekovima.

U borbama između vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), koje sada traju već osmu sedmicu, ubijene su stotine civila i protjerano je 400.000 preko granica a više od 1,2 miliona iz prijestolnice i drugih gradova.

Saudijska Arabija i Sjedinjene Države posredovale su u pregovorima koji su doveli do nedovoljno poštovanog prekida vatre s ciljem pružanja humanitarne pomoći. Razgovori su, međutim, propali prošle sedmice i dok delegacije ostaju u Džedi i nisu najavljeni direktni razgovori.

Borbe su nanijele veliku štetu glavnom gradu, gdje su preostali stanovnici u nemilosti sukoba, zračnih udara i pljački.

Artiljerijski i zračni napadi nastavljeni su tokom noći, a stanovnici južnog i istočnog Kartuma i sjevernog Bahrija javili su da su u utorak ujutro čuli zvukove artiljerije i oružanog sukoba.

Dvije vojne snage sukobile su se tokom noći na ulicama grada Omdurmana, oko ključne baze inženjerskog korpusa vojske. Vojska, koja preferira zračne napade pred kopnenim sukobima, bila je u stanju da zadrži svoje položaje oko baze, ali nije mogla potisnuti RSF, koji kontroliše većinu ostatka grada.

- Naš kvart je postao ratna zona. Svuda oko nas su žestoki sukobi i udari jer je naša kuća pored inženjerskog korpusa - rekao je 45-godišnji Jawahir Mohamed.

- Plašimo se smrti, ali se također bojimo da napustimo našu kuću i da je provale - dodao je.

Pljačkaši, od kojih neki stanovnici Kartuma i kvartovski komiteti tvrde da pripadaju RSF-u, pustošili su kvartove širom glavnog grada, krali automobile, razbijali sefove i zauzimali kuće.

Grupe pomoći bore se da pruže pomoć stanovnicima Kartuma, koji se suočavaju sa nestašicom struje i vode, kao i sa opadanjem zaliha u prodavnicama i apotekama.

Komiteti otpora organizirali su takvu pomoć, ali su se borili jer su se sukobi intenzivirali.

- Nismo mogli da distribuiramo lijekove zbog bombardovanja iz zraka i artiljerije - rekao je jedan aktivista koji je tražio da ostane neimenovan.

Borbe su se proširile izvan Kartuma do regije Darfur na zapadu, gdje je RSF nastao i održava bazu moći. Borbama je pogođen i grad El Obeid, ključna ruta između Kartuma i Darfura, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Sudan sukobi
Abdel Fattah al-Burhan Sudan UN
0 22.09.2023 08:01
Ujedinjene nacije Zapadni Darfur Sudan
0 12.09.2023 16:55
Sudan Khartoum napad dronom
0 10.09.2023 11:34
IOM Ujedinjene nacije Sudan raseljeni
0 06.09.2023 13:21