videoprilog Lejle Džin (Federacija danas)

Institutu za javno zdravstvo RS uručena medicinska oprema vrijedna 192.931 KM

Šef kanelarije Delegacije Evropske Unije u Banjaluci Stefano Donati uručio je donaciju lične zaštitne opreme Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske ukupne vrijednosti od 192.931 marka.

Riječ o zaštitnoj opremi nabavljenoj kao odgovor panedemiji koronavirusa koju provodi Razvojni program UN za koji je Evropska Unija obezbijedila ukupno sedam miliona eura.

U sklopu ove donacije uručeno je 412.500 hirurških maski, 41.250 zaštitnih maski ''FFP2'' kao i 18.720 zaštitnih ogrtača.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković zahvalio se Evropskoj Uniji i UNDP-u na uručenoj donaciji koja je, kako kaže, izuzetno značajna u ovom periodu.

''Već duži niz mjeseci, imamo određeni broj donacija kada je riječ o ličnoj zaštitnoj opremi i predstavlja nam veliku pomoć u zaštiti, prije svega, zdravstvenih radnika u borbi protiv ovog virusa. I u narendom periodu će biti značajna za pripremu zdravstvenih radnika kako za vakcinaciju ali i prilikom same vakcinacije",  kazao je Branislav Zeljković. 

Ova donacija će biti raspoređena prema zdravstvenim ustanovama u skladu sa njihovim potrebama.

"Evrospka Unija je obezbijedila oko sedam miliona eura za nabavku visokosofisticirane medicinske opreme za bolnice širom zemlje. Naravno, zaštita života i bezbjednsot ljudi je naš najvažniji prioritet ali, isto tako, smo veoma odlučni da ublažimo socio-ekonomski uticaj ove pandemije. Do sada je Evropska Unija obezbijedila 73 miliona eura u grantovima koji su trebali biti raspoređeni da se pruži podrška malim i srednjim preduzećima, posebno u onim sektorima koji su najviše pogođeni kao što je turizam i poljoprivreda", kazao je Stefano Donati, šef kancelarije Delegacije Evrospke Unije u Banjaluci.

Donati ističe da je pored ovoga, oko 250 miliona eura obezbijeđeno kako bi se pružila makrofinansijska pomoć. Kada je riječ o vakcini protiv virusa korona, teško je govoriti o tačnom datumu dolaska.

''Ono što mi očekujemo od Ministarstva civilnih poslova BIH to je informacija, prije svega, koja će vakcina, odnosno, kada će doći prva vakcina, koji je to datum? Sigurno i oni imaju otežavajuću okolnost kao što vidite u cjelokupnom svijetu su problematične isporuke koje su već ugovorene u prethodnim mjesecima i koje su već unaprijed i plaćene. Tako da, u ovom segmentu ne možemo tačno tvrditi koji je to datum kada govorimo o Evropskoj Uniji, odnosno, o donacijama preko Evropske Unije kroz EU mehanizam ali i kroz COVAX mehanizam", kazao je Zeljković.

On je podsjetio da Republika Srpska vrši direktnu nabavku za rusku vakicnu i da se ona očekuje krajem februara.

''Izvjesno je da bi ona mogla doći i ranije ali sa sigurnošću ne možemo tvrditi da li će to bili polovina ili kraj februara. Ono što je sigurno, mi ulazimo u proces edukacije zdravstvenih radnika i pripremu zdravstvenih radnika za vakcinaciju da možemo spremno dočekati prvu količinu vakcine", istakao je Zeljković.

Institut za javno zdravstvo RS je već raspisao tender za nabavku kombinovanih zamrzivača za temperaturni režim od minus 25 do minus deset, kao i od dva do osam.

federalna.ba/Lejla Džin

donacija EU Republika Srpska direktna nabavka
Milorad Dodik rat Republika Srpska Bosna i Hercegovina
0 22.04.2021 11:37
Aleksandar Vučić Milorad Dodik Srbija Republika Srpska
0 22.04.2021 11:11
Republika Srpska koronavirus
0 22.04.2021 11:05
Republika Srpska koronavirus
0 21.04.2021 11:35
BiH Republika Srpska Milorad Dodik dug
0 20.04.2021 20:51
BiH Saudijska Arabija prehrambeni paketi donacija
0 20.04.2021 19:28