Institut za razvoj mladih KULT: Učenici u svojim radovima poručili da se o nasilju ne šuti
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Institut za razvoj mladih KULT: Učenici u svojim radovima poručili da se o nasilju ne šuti

Institut za razvoj mladih KULT je povodom obilježavanja "Narandžastog dana" dodijelio prestižne nagrade i priznanja pobjednicima javnog poziva za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola o temi "O nasilju se ne šuti".

Izvršna direktorica KULT-a Ajka Rovčanin istakla je hrabrost i predanost učenika, mladih umjetnika koji su svojim radovima poručili da se o nasilju zaista ne šuti, "a tema je srž onoga što znači biti čovjek – ustati, progovoriti i stvoriti svijet u kojem šutnja pred nepravdom nije opcija".

"Naši učenici, kroz svoj rad, ispleli su priče, naslikali slike i stvorili stihove koji nas prisiljavaju da pogledamo u ogledalo našeg društva i priznamo nepravde koje postoje"- kazala je Rovčanin.

Stoga, dodala je, danas ne slavimo samo njihovu umjetničku nadarenost, već slavimo njihovu hrabrost.

A da je hrabrost i talentiranost učenika velika, pokazala je to i Hana Vuga, učenica 5. razreda OŠ "Husein ef. Đozo" iz Goražda, koja je dobila nagradu za literarni rad u kojem je pozvala djevojčice, žene, majke, djevojke da budu hrabre i da nasilje odmah prijave.

- Svjesni smo da u našoj državi ima sve više nasilja nad ženama i djecom. Svjesni smo i toga da se ništa ne rješava po tom pitanju. Stoga sam odlučila da napišem literarni rad o temi "O nasilju se ne šuti". Djevojčice, djevojke, žene majke, kada osjete bilo koji oblik nasilja, treba da budu hrabre, da ne šute, već da to odmah prijave - poručila je Hana.

Institut KULT već 10 godina obilježava Narandžasti dan - dan borbe protiv nasilja nad djevojčicama i ženama.

Današnji događaj, kako je kazala glasnogovornica KULT-a Razija Zukanović, okupio je 12 pobjednika literarnog konkursa o temi "O nasilju se ne šuti", iako su svi učesnici pobjednici.

- Zaprimljeno je više od 100 radova, a to je pokazatelj koliko su učenici zainteresirani za tu temu. Učenici svojim učešćem u javnom konkursu podižu svijest i pokazuju koliko poznaju ovu temu i koliko su zapravo osviješteni o tom problemu – kazala je Zukanović.

Upriličena je i izložba svih pristiglih radova učenika, a prikazan je i kratak video o temi nasilja koji je izradio učenik osnove škole.

Sa današnjeg događaja je poručeno da je nasilje nad ženama i djevojčicama grubi oblik kršenja ljudskih prava i rasprostranjen društveni problem u svim državama u svijetu, a BiH nije izuzetak.

Institut za razvoj mladih KULT već godinama ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog 25-tog u mjesecu obilježava Narandžasti dan.

Kroz različite kampanje  i aktivnosti, Institut upoznaje javnost i educira mlade o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u bh. društvu, o prevenciji nasilja, te zagovara najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama.

federalna.ba/Fena

Institut za razvoj mladih KULT
Institut za razvoj mladih KULT
0 22.01.2024 16:44
Institut za razvoj mladih KULT
0 31.08.2023 13:50
Institut za razvoj mladih KULT ne korupciji korupcija
0 17.08.2023 10:17
Aziz Đipa odlazak Dnevnik 2 Institut za razvoj mladih KULT
0 13.11.2022 21:52
Šejla Jamaković Institut za razvoj mladih KULT Federalni radio
0 29.01.2022 15:35