Više od sedam milijardi eura za podršku Turskoj i Siriji
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Više od sedam milijardi eura za podršku Turskoj i Siriji

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji Evropske unije u ponedjeljak je prikupljeno više od sedam milijardi eura (7,5 milijardi dolara) za podršku Turskoj i Siriji nakon prošlomjesečnih snažnih zemljotresa, a od tog iznosa 3,3 milijarde eura obećale su institucije EU i države članice.

"Ukupna obećanja iznose sedam milijardi eura", objavio je švedski premijer Ulf Kristersson na kraju Međunarodne donatorske konferencije "Zajedno za narod Turske i Sirije".

Kristersson je rekao da je prikupljanje sredstava postiglo svoj cilj pružanja pomoći, oporavka i rehabilitacije nakon razorne prirodne katastrofe.

Domaćini događaja bili su Evropska komisija i Vlada Švedske, koja je 1. januara preuzela predsjedavanje Savjetom EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je rezultate konferencije.

"Hvala vam puno što ste pokazali ljudima u Siriji i Turskoj da nisu sami, da nam je stalo, i da smo tu pomognemo", rekla je ona.

Na konferenciji za novinare izjavila je da je "tim Evrope", odnosno institucije EU i države članice, obećao ukupno 3,3 milijarde eura za ljude u Turskoj i Siriji.

Evropska komisija je obećala milijardu eura za obnovu u Turskoj i dodatni paket od 108 miliona eura za humanitarnu pomoć i oporavak u Siriji.

Evropska investiciona banka, podržana budžetom EU, ponudila je i 500 miliona eura zajmova pod povoljnim uslovima Turskoj.

"Baš kao što smo brzo bili uz ljude hitnom podrškom, sada smo uz njih radi oporavka i rekonstrukcije", rekla je Ursula von der Leyen.

Ona je objasnila da je EU spremna podijeliti svoju stručnost i iskustvo u izgradnji kuća, škola i bolnica otpornih na seizmičke aktivnosti, kao i da radi zajedno na izgradnji ekološki prihvatljivih kuća kako bi se smanjila energetska potrošnja i utjecaj na klimu.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turske s epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turske povećan je na 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turskoj pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

federalna.ba/AA

Turska Sirija pomoć zemljotres EU paket pomoći Paket pomoći EU
Novi Zeland zemljotres
0 31.05.2023 09:27
Njemačka Turska Olaf Scholz Tayyip Erdogan
0 29.05.2023 19:15
Albin Kurti Turska izbori
0 28.05.2023 23:13