Indonezijske porodice tuže vladu zbog smrtonosnih sirupa
(Izvor: Tatan Syuflana/AP)

Indonezijske porodice tuže vladu zbog smrtonosnih sirupa

Desetak porodica, čiji su rođaci umrli ili se razboljeli nakon što su konzumirali lijekove protiv kašlja, tužilo je indonezijsku vladu i tvrtke optužene za opskrbu proizvodima.

Najmanje 199 ljudi, od kojih su mnoga mala djeca, umrlo je od augusta od posljedica akutnog oštećenja bubrega, što je natjeralo vladu da zabrani prodaju nekih sirupa i pokrene istragu. Agencija France-Presse, koja je objavila vijest o tužbi, rekla je da je grupna tužba pokrenuta protiv ministarstva zdravstva, državne agencije za hranu i lijekove i sedam tvrtki umiješanih u prodaju opasnih sirupa.

Porodice traže odštetu od oko 2 milijarde rupija (103.000 funti) za svaku ubijenu osobu i oko 1 milijarde rupija za svaku ozlijeđenu osobu, naveo je Awan Puryadi, pravni zastupnik rodbine žrtava. Za AFP je rekao da vlasti nisu uspjele spriječiti prodaju štetnih lijekova. “Niko nije preuzeo odgovornost. Vrlo su razočarani trenutnom situacijom”, rekao je Puryadi.

Indonezijska agencija za hranu i lijekove suspendirala je licence najmanje tri proizvođača koji su proizvodili lijekove u obliku sirupa dok traje policijska istraga. Prema upozorenju Svjetske zdravstvene organizacije o proizvodima izdanom u novembru, nacionalno regulatorno tijelo otkrilo je da osam proizvoda u Indoneziji sadrži opasne razine etilen glikola i/ili dietilen glikola – bezbojnih tekućina koje se obično koriste u antifrizu.

Prema SZO, konzumacija takvih spojeva, posebno kod djece, može rezultirati ozbiljnim povredama ili smrću. Toksični učinci mogu uključivati "bol u trbuhu, povraćanje, proljev, nemogućnost mokrenja, glavobolju, promijenjeno mentalno stanje i akutnu povredu bubrega koja može dovesti do smrti", upozorava SZO. U oktobru je Svjetska zdravstvena organizacija izdala upozorenje zbog četiri indijska sirupa protiv kašlja i prehlade za koje je rekla da bi mogli biti povezani s akutnim povredama bubrega i smrću 70 djece u Gambiji.

federalna.ba/The Guardian

Indonezija tužba sirup za kašalj
Indonezija sin opozicija
0 22.09.2023 11:57
književnici ChatGPT tužba
0 21.09.2023 15:45
Luis Rubiales tužba
0 12.09.2023 14:18
Indonezija zemljotres Sulavesi
0 09.09.2023 18:44