Indijski spasioci stigli do 41 muškarca zarobljenog u tunelu
(Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI)

Indijski spasioci stigli do 41 muškarca zarobljenog u tunelu

Indijski spasioci izbušili su kamenje i krhotine kako bi došli do 41 radnika zarobljenog već 17 dana u urušenom tunelu na Himalajima i planiraju da ih izvuku jednog po jednog, rekli su zvaničnici.

Muškarci, radnici s niskim platama iz najsiromašnijih indijskih država, zaglavljeni su u tunelu dugom 4,5 km u državi Utarakhand otkako se tunel srušio 12. novembra. Proces njihovog izvlačenja, jednog po jednog na nosilima na točkovima kroz cijev širine 90 cm, trajaće nekoliko sati, rekli su zvaničnici.

Evakuaciona cijev se mora provući, a ostaci kamenja otkloniti prije nego što se  spasioci uspiju provući i prije nego počnu izvlačiti muškarce, rekli su.

Desetine spasilaca sa užadima i merdevinama postrojeno je ispred tunela, a kola hitne pomoći pristižu kako bi 41 muškarca odvezli u bolnicu udaljenu oko 30 kilometara. Tunel je dio autoputa Char Dham vrijednog 1,5 milijardi dolara, jednog od najambicioznijih projekata u zemlji, čiji je cilj povezivanje četiri hinduistička mjesta hodočašća kroz mrežu puteva od 890 km. Vlasti nisu saopštile šta je uzrokovalo urušavanje, ali je taj region poznat po klizištima, zemljotresima i poplavama.

federalna.ba/Reuters

Indija tunel