Indijski poljoprivrednici se sukobili sa snagama sigurnosti na putu do New Delhija
(Izvor: Fena/PTI)

Indijski poljoprivrednici se sukobili sa snagama sigurnosti na putu do New Delhija

Indijski farmeri koji su pokušavali da stignu do glavnog grada New Delhija sukobili su se sa snagama sigurnosti već drugi dan u srijedu, a dronovi su korišteni za bacanje suzavca, pokazuju televizijski snimci.

Stotine farmera, koji su putovali kamionima i kolicima natovarenim hranom, posteljinom i drugim potrepštinama, počeli su u utorak ujutro marširati prema Delhiju nakon što razgovori između njihovih sindikata i vlade nisu uspjeli donijeti obavezu u pogledu minimalnih cijena za niz usjeva.

Demonstrante su zaustavile snage sigurnosti na granici Shambhu koja dijeli Pandžab i Haryanu - sjeverne države kojima većina demonstranata pripada - skoro 200 kilometara od njihovog odredišta.

- Želimo da premijer istupi i razgovara sa farmerima - rekao je Sarwan Singh Pandher, generalni sekretar Pandžab Kisan Mazdoor Sangharsh komiteta, za indijsku novinsku agenciju ANI.

Vlada je u međuvremenu apelovala na poljoprivrednike da se jave i razgovaraju o tom pitanju.

- Napori će se nastaviti da se razgovara sa sindikatima poljoprivrednika na konstruktivan i pozitivan način - rekao je ministar poljoprivrede Arjun Munda novinarima u srijedu.

Sličan jednogodišnji protest poljoprivrednika, moćnog glasačkog bloka, 2021. godine natjerao je vladu premijera Narendre Modija da ukine neke zakone o farmama i obeća da će pronaći načine za osiguranje cijena podrške za sve poljoprivredne proizvode.

federalna.ba/Fena

Indija poljoprivrednici cijene usjevi
Indija toplotni val
0 20.05.2024 09:12
poljoprivrednici štrajk glađu Poljska
0 14.05.2024 14:04
Indija urušavanje poginuli
0 14.05.2024 09:41
Poljska poljoprivrednici protesti
0 10.05.2024 21:13