Indijski gradovi prvi na svijetu, Sarajevo najzagađeniji grad u regiji

Indijski gradovi prvi na svijetu, Sarajevo najzagađeniji grad u regiji

Pakistanski Lahore i Delhi u Indiji u vrhu su najzagađenijih gradova u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Indeks zagađenosti u Lahoreu jutros je iznosio 286, a u Delhiju 244 što je označeno ljubičastvom bojom, a što znači "veoma nezdrav" zrak.

Podaci objavljeni na specijaliziranoj internet stranici IQAir, pokazuju da je jutros indeks zagađenja, kada su glavni gradovi u regiji u pitanju, najveći u Sarajevu i iznosi 154. Nalazi se na 18. mjestu najzagađenijih gradova u svijetu. Slijedi Beograd na 19. mjestu s indeksom zagađenja od 152.

Građani Sarajeva i Beograda udišu "nezdrav" zrak. Skoplje se nalazi na 21. mjestu s indeksom zagađenja 146.

Podaci objavljeni na stranici bosanskohercegovačke nevladine organizacije "Eko akcija", pokazuju kako je količina PM2.5 čestica u Sarajevu 106.

Upozorili su da je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

"Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali", upozorili su iz "Eko akcije".

federalna.ba/AA

zagađenje zraka Indija Sarajevo
Svjetska zdravstvena organizacija Indija lijekovi
0 23.03.2023 13:01
ramazanski top Sarajevo tradicija
0 22.03.2023 20:04
Sarajevski sajam knjiga i učila Sarajevo
0 20.03.2023 16:55