Indija zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu kako bi smanjila otpad
(Izvor: EPA/RAJAT GUPTA)

Indija zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu kako bi smanjila otpad

Indija je u petak uvela zabranu jednog broja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u pokušaju da se uhvati u koštac s otpadom koji u velikoj količini završi u rijekama.

Međutim, stručnjaci kažu da će se ovom zabranom vlasti u Indiji suočiti s velikim preprekama jer su proizvođači nepripremljeni a s druge strane tu su i potrošači koji ne žele platiti više, javlja AFP.

Indija proizvede oko četiri miliona tona plastičnog otpada godišnje, od čega se oko trećina ne reciklira i završi u vodotocima i na odlagalištima koja se redovito pale i time pogoršavaju zagađenje zraka.

Krave koje jedu plastiku uobičajen su prizor u indijskim gradovima, a nedavna studija pronašla je tragove plastike u izmetu slonova u sjevernim šumama države Uttarakhand.

Procjene se razlikuju, ali otprilike polovina dolazi od predmeta koji su se jednom koristili, a nova zabrana pokriva proizvodnju, uvoz i prodaju predmeta poput slamki i čaša izrađenih od plastike, kao i omota na kutijama cigareta.

Za sada su izuzeti proizvodi poput plastičnih vrećica ispod određene debljine i tzv. višeslojne ambalaže.

Inspektori će od petka početi provjeravati da nijedan dobavljač ili distributer ne krši pravila uz opasnost od maksimalne novčane kazne od 1.265 američkih dolara ili petogodišnje zatvorske kazne.

federalna.ba/Fena

Indija plastični otpad
žrtve alkohol Indija trovanje
0 07.08.2022 15:55
majmunske boginje smrtni slučaj Indija
0 01.08.2022 12:27
Indija stradanja udari groma
0 28.07.2022 12:47
Indija Krađa lobanja
0 28.07.2022 10:47
Indija trovanje alkoholom
0 27.07.2022 08:20