Indija i Kina rastuće tržište za rusku naftu
(Izvor: AP)

Indija i Kina rastuće tržište za rusku naftu

U izvještaju Centra za istraživanje energije i čistog zraka sa sjedištem u Helsinkiju, neprofitne organizacije objavljenog u ponedjeljak, navodi se da je Rusija zaradila 93 milijarde eura prihoda od izvoza fosilnih goriva u prvih 100 dana invazije na Ukrajinu, uprkos padu obima izvoza u maju.

- Prihodi od izvoza fosilnih goriva ključni su pokretač ruskog vojnog jačanja i agresije, osiguravajući 40 posto prihoda u budžetu - navodi se, piše Asssociated Press.

Indija, zemlja od 1,4 milijarde ljudi kojoj je nafta potrebna, do sada je 2022. godine potrošila gotovo 60 miliona barela ruske nafte, za razliku od 12 miliona barela u cijeloj 2021., prema podacima kompanije za podatke o robi ‘Kpler’. Pošiljke u druge azijske zemlje, poput Kine, također su porasle posljednjih mjeseci, ali u manjoj mjeri.

U intervjuu za The Associated Press, premijer Šri Lanke rekao je da bi mogao doći u situaciju da bude primoran kupovati više nafte od Rusije dok traži gorivo kako bi zemlja opstala usred strašne ekonomske krize.

Premijer Ranil Wickremesinghe rekao je u subotu da će prvo potražiti druge izvore, ali da će biti otvoren za kupovinu više sirove nafte iz Moskve. Krajem maja Šri Lanka je kupila pošiljku ruske sirove nafte u iznosu od 99.000 tona kako bi ponovo pokrenula svoju jedinu rafineriju.

Rusija pokušava da proširi svoj izvoz. Ruski ambasador Marat Pavlov susreo se u ponedjeljak s novoizabranim filipinskim predsjednikom Ferdinandom Marcosom Jr. i ponudio pomoć Moskve u opskrbi naftom i plinom. Uslove nije precizirao.

Od ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, globalne cijene nafte su skočile, dajući rafinerijama u Indiji i drugim zemljama dodatni poticaj da iskoriste naftu koju im Moskva nudi uz velike popuste od 30 do 35 dolara, u usporedbi s naftom Brent i drugom međunarodnom naftom koja se sada trguje oko 120 dolara po barelu.

federalna.ba/Fena

Indija Kina nafta Rusija