In Memoriam - Aleksandar Saša Bukvić /Šabac, 1949. – Sarajevo, 2023./

Aleksandar Saša Bukvić, rođen u Šapcu, odrastao je i školovao se u Sarajevu. Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za vajarstvo.

U sarajevskom kafeu „Zvono“ sa prijateljima Slobodanom Dragašem i Jovicom Maričićem, organizirao je likovne i druge umjetničke programe, s namjerom da mladim umjetnicima stvori prostor za predstavljanje umjetnosti koju stvaraju.

Aprila 1982. godine sa Biljanom Gavranović, Sadkom Hadžihasanovićem, Sejom Čizmićem i Narcisom Kantardžićem, kasnije im se pridružuje i Kemal Hadžić, Saša Bukvić osnovao je likovnu grupu „Zvono“. Rad ove grupe likovnjaka bio je pionirski kad je u pitanju konceptualna umjetnost u našoj zemlji.

Posebnost grupe „Zvono“ bila je u njihovom hrabrom umjetničkom djelovanju u javnom prostoru. Na nekonvencionalan način ispunjavali su javni prostor izložbama, performansima ... predstavljali su se na obalama rijeka, stadionima, trgovima ...

Uporedo sa radom u grupi, Saša Bukvić je gradio svoj autentični umjetnički izraz. Imao je samostalne izložbe, a često je sudjelovao i na grupnim izložbama u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u inostranstvu.

„Jugoslovenska dokumenta“ – zasigurno jedna od najznačajnijih manifestacija savremene vizuelne umjetnosti, a svoje postojanje, realizaciju i trajanje duguje Jusufu Hadžifejzoviću, Radoslavu Tadiću i Aleksandru Saši Bukviću.

Skoro 14 godina Saša Bukvić živio je i stvarao u Kanadi. Po povratku u Sarajevo bio je izuzetno aktivan u kreiranju umjetničkih programa u Galeriji „Zvono“, uporno i dosljedno podržavajući mlade umjetnike, slikare, kipare, fotografe, historičare umjetnosti ..

Aleksandar Saša Bukvić preminuo je 26.septembra u Sarajevu

**

Emisija iz Serijala „Radijski svezak“ autora Mirsada Mulabegovića snimana je u Galeriji „Zvono“ krajem 2013.godine, a premijerno je emitirana u programu Radija Federacije BiH, 20.aprila 2014.godine.

**

Autor Serijala „Radijski svezak“ – Mirsad Mulabegović

Tonska realizacija – Mirsad Tukić

Produkcija – Dokumentarni program Radija Federacije BiH

Foto – sa izložbe „Svaki čovjek je umjetnik“ /Collegium atristicum, 2016./ - federalna.ba

In Memoriam Saša Bukvić