videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo imenovala je novu kantonalnu vladu na čelu sa premijerom Nihadom Ukom. Za novu vladu glasalo je 20 zastupnika, deset zastupnika je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. 

Rekonstrukcija kantonalne vlade uslijedila je nakon formiranja nove skupštinske većine u kojoj više nije Stranka za BiH i sada je čine SDP, NiP, NS, Za nove generacije (ZNG) i nezavisni zastupnici Redžo Lemezan, Admela Hodžić i Elza Gaković.

Vladu čine ministri: Darja Softić Kadenić, Ministarstvo pravde i uprave; Enis Hasanović, Ministarstvo zdravstva; Bojan Bošnjak, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša; Adnan Šteta, Ministarstvo saobraćaja; Enda Pavić Pečenković, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice; Admir Katica, Ministarstvo unutrašnjih poslova; Zlatko Mijatović, Ministarstvo privrede; Naida Hota-Muminović, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje; Adna Mesihović, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade; Kenan Magoda, Ministarstvo kulture i sporta; Afan Kalamujić, Ministarstvo finansija i Omer Osmanović, Ministarstvo za boračka pitanja.

Nihad Uk, koji je na čelu Vlade, ranije danas je u ekspozeu iznio prioritete rada, naglašavajući da su u fokusu djelovanja mladi.

U tom segmentu, do danas su, kako je naveo, ostvareni ozbiljni rezultati - izdvojeno je 5,5 miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih, omogućeni su besplatni udžbenici, besplatne karte za prijevoz učenika i studenata, postavljen je kamen temeljac te započela gradnja za izgradnju univerzitetske biblioteke koja je simbol stremljenja da Sarajevo pokaže svoju regionalnu i evropski ambiciju u obrazovanju.

- Cilj aktivnosti je bolji kvalitet života i ostanak mladih u BiH – naglasio je Uk.

Ističe da će i od većine drugih rješenja u segmentu ekonomske, socijalne i komunalne politike, koja je realizirana u prethodnom periodu, korist imati mladi ljudi.

Opozicija je tokom sjednice iznijela niz kritika na način izbora Vlade KS, navodeći da je nezakonit.

federalna.ba/Fena

Vlada Kantona Sarajevo Nihad Uk