'Imamo političare kojima apsolutno nije stalo do ove države'

"I međunarodna zajednica je pristala na to da vrlo idelopoklonički gleda na to da je BiH samo moguća unutar nekog tog Dejtonskog trokuta koji je jako neprirodan", istakao je dekan Fakulteta političkih nauka UNSA Sead Turčalo.

"U suštini, bez izmjene tih političkih okolnosti koje su tu kreirane, vrlo teško možemo izaći izvan ovog etnopolitičkog kruga ili da će bilo ko ko pretendira na ozbiljno i dugoročno vršenje vlasti koristiti neki diskurs koji u sebi neće uključivati ove etnopolitičke elemente. Na kraju krajeva vidimo često da i dio partija koje dolaze iz tog nekog socijaldemokratskog okvira uđu na taj teren identitetske priče jer ih naprosto okolnosti tjeraju na to. I ne možemo nikako promatrati ponašanje političkih aktera izvan ovakvog konteksta. Odlazak u povijest pokazuje koliko je sadašnje stanje neprirodno."

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da joj smeta i zabrinjava je pravac u kojem ide BiH.

"Čini mi se da je nakon rata bilo manje mržnje nego sada između naroda. Još je gore to da je ta mržnja proizvedena od ljudi koji nisu prvenstveno nacionalisti već kriminalci koji svoj kriminal kriju iza nacionalizma. Doveli su do toga da se stvorio veliki jaz i mržnja među narodima, da smo sve dalji. Mi više skoro da nemamo Bosanaca i Hercegovaca, nemamo probosanske stranke. Imamo bošnjačke, hrvatske i srpske stranke i to je katastrofalno. Imamo političare kojima apsolutno nije stalo do ove države."

"Ne vjerujem da može doći do promjene narativa. Našalit ću se kada je riječ o tročlanom Predsjedništvu BiH. Nelogično mi je da Željka Cvijanović bude protiv NATO-a, ona je radila nekada za NATO, bila prevodilac, a u Predsjedništvu BiH može da bude korisna baš zato što je profesor engleskog jezika. Isto tako može da se dogodi da ona iznenadi mnoge svojim političkim odnosom upravo prema tim pitanjima, ali i prema svom partijskom šefu", zaključio je novinar Željko Raljić.

federalna.ba

Plenum Sead Turčalo Ivana Marić Željko Raljić
Plenum Elvis Fejzić Albinot Maloku Dušan Janjić
0 05.06.2023 21:28
Plenum Kayhan Gul Igor Crnadak Boško Jakšić
0 29.05.2023 22:15
Plenum
0 22.05.2023 21:45
Plenum Vlado Adamović Arben Murtezić
0 15.05.2023 21:57
Plenum
0 08.05.2023 22:00
Plenum Igor Baroš Samir Kurtović
0 01.05.2023 22:37