Ikona preko Dodika završila u Rusiji - sramota za BiH i posao za Interpol

Skandal za skandalom potresa BiH. Pravi diplomatski, ali i međunarodni skandal izazvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonivši zlatnu ikonu ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu. Nije problem poklon, kao poklon.

Problem je što zlatna ikona pripada Ukrajini i predstavlja vrijedno kulturno naslijeđe te zemlje. Problem je što je riječ o ukradenom predmetu, i što je porijeklo ikone iz Luganska, teritorija pod okupacijom Rusije.

Kako je ukradeni predmet i kojim kanalima završio u rukama Dodika. Pitanje je za SIPA-u, Tužilaštvo BiH, a i Interpol.

Novi diplomatski, ali i međunarodni skandal iz naše zemlje u režiji Milorada Dodika. Zlatna ikona koju je poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavoru pripada Ukrajini i predstavlja vrijedno kulturno naslijeđe te zemlje. Kako pišu ukrajinski mediji, riječ je o ikoni Svetog Nikole, najpopularnijeg sveca u toj zemlji, a predmet je star više od 300 godina. Navode dalje da je riječ o ukradenom predmetu što potvrđuje i pečat ukrajinskog komiteta za kulturu iz 1920. godine. Dodatno je zabrinjavajuće što je porijeklo tog predmeta iz Luhanska, teritorije pod trenutnom okupacijom Rusije, a još više zabrinjava - otkud ikona kod Dodika?

- Sada je pitanje kako je ona došla u Bosnu s okupirane teritorije. Moguće je da je preko nekog od plaćenika, koji se borio uz sile podržane Rusijom, u Danbasu. Možda je prodata na crnom tržištu, ali predsjednik Bosne i Hercegovine bi trebao znati da kupovina antikviteta na crnom tržištu te njegovo prezentovanje kao poklona jednom od svjetskih lidera i reći kako je to ‘bilo’ ukrajinsko baš i nije mudar diplomatski potez - ističe Alya Shandra, glavna urednica Euromaidanpress Ukrajina.

- Svaki predmet koji ulazi ili izlazi iz BiH mora da posjeduje validnu dokumentaciju. Svaka država ima propisane procedure na koji način se nešto može iznijeti, a posebno su rigorozne procedure kada se radi o nečemu što je proglašeno kulturnim dobrom. Kako se to našlo i na koji način je došlo do BiH, to treba da utvrdi Tužilaštvo - naglasio je Dženan Jusufović, direktor Centra protiv krijumčarenja umjetnina.

Isto traži i ministrica vanjskih poslova naše zemlje Bisera Turković, smatrajući da ovakve tvrdnje nisu nezanemrive i predstavljaju ozbiljne optužbe na račun Bosne i Hercegovine. U cijelu priču uključila se i ambasada Ukrajine u našoj zemlji, koja je uputila notu zahtijevajući hitne reakcije domaćih institucija i odgovore kako je ikona ukrajinske kulturne baštine dospjela u ruke Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.

- Optužbe koje se nalaze u diplomatskoj noti od Ambasade Ukrajine u BiH su vrlo ozbiljne. One nose posebnu težinu jer je riječ o predsjedavajućem Predsjedništva BiH, ali čak i da to nije, raspolagati s ukradenim dobrima na teritoriji jedne zemlje je itekako neprihvatljivo - istakla je Turković.

Mogućnosti na koji način i kada je sporna ikona stigla u Bosnu i Hercegovinu ima više, ali potpuno zabrinjava kojim kanalima je Dodik došao u posjed predmetu koji potječe s okupirane i donedavno ratom zahvaćene teritorije.

- Tu ima mnogo plaćenika iz cijelog svijeta, jer je ta teritorija strateški važna za okupaciju zbog signaliziranja za međunarodnu podršku ruskom cilju rasparčavanja Ukrajine. U suštini, znamo da su uz njih i neki bosanski Srbi učestvovali u borbama. Možda je neko od njih uzeo tu ikonu i odnio je iz Ukrajine - navela je Shandra.

- Trgovina umjetninama spada u sami vrh organizovanog kriminala odmah poslije trgovine oružjem i drogom. Sredstva zarađena od trgovine umjetninama se koriste za finansiranje različitih kriminalnih skupina, nabavke oružja, finansiranje terorizma - istakao je Jusufović.

Milorad Dodik se ne oglašava. Danas, za razliku od inače - šuti. Odgovore ne nudi, a morat će. Čeka se i zvanična reakcija Predsjedništva BiH jer je Dodik poklon Lavrovu uručio kao predsjedavajući ove institucije.

- Ovo ne može završiti na onome 'pojeo vuk magarca', jer je riječ o krađi skandalu međunarodnih razmjera. Riječ je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo mora završiti na sudu, neko mora otići u zatvor ako je tačno - poručio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).

Komšić o Dodikovoj ikoni: Nek Dodik kaže ko mu je to uvalio

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović boravili su danas u Mostaru. Ovom prilikom, među ostalim, komentirali su poklon, ikonu, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik poklonio &...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, iako smo poslali upit, nije se oglašavalo, a ovakve optužbe moraju biti predmetom najvažnije interesovanja i hitnog djelovanja. Ovaj međunardni skandal ima i dimenziju više, tvrde naši sagovornici, jer ukoliko se ispostavi autentičnost predmeta u cijelu priču uključit će se i Interpol, koji u svom djelovanju poseban fokus stavlja na nelegalnu međunarodnu trgovinu umjetninama.

Međutim, tu nije kraj komplikovanoj priči, predmet se više ne nalazi na teritoriji BiH, on je sada u posjedu Ruske Federacije, tako da će ovaj Dodikov manevar biti predmetom svjetskog interesovanja.

federalna.ba/Haris Šertović

Milorad Dodik Sergej Lavrov Ukrajina ikona