IFIMES: Akademiku Mirku Pejanoviću uručeno priznanje za životno djelo

IFIMES: Akademiku Mirku Pejanoviću uručeno priznanje za životno djelo

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) dodijelio je »priznanje za životno djelo« potpredsjedniku Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) i nekadašnjem članu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine (1992-1996) akademiku prof. dr. Mirku Pejanoviću.

Priznanje za životno djelo akademiku Pejanoviću uručio je počasni predsjednik Međunarodnog instituta IFIMES Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Mesić je naglasio ulogu i doprinos akademika Pejanovića u Bosni i Hercegovini, u najtežem periodu agresije na tu zemlju i njegovo državotvorno djelovanje kroz jačanje demokracije i razvoj multietničkog društva.

- Osim uloge političara, mogu slobodno reći državnika, akademik Pejanović je kao vrhunski intelektualac doprinio afirmaciji euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, sa ciljem da njegova zemlja postane punopravna članica EU i NATO-a. Sve što je kroz svoj život uradio, akademik Pejanović kao uvjereni Evropljanin a još uvjerljiviji i autentičniji Bosanac u najpozitivnijem značenju te riječi, treba da bude putokaz sadašnjim i budućim generacijama - rekao je Mesić. 

Međunarodni institut IFIMES smatra da je potrebno posebno istaknuti ulogu akademika Pejanovića, kao aktivnog sudionika i svjedoka jednog vremena, vjerojatno najtežeg u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

- Kao član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u ratnom razdoblju dao je neizmjeran doprinos očuvanju te države, njenog historijskog bića kojeg karakteriziraju multietničnost, multireligioznost i multikulturalnost sa naglaskom da ljudi u Bosni i Hercegovini moraju biti ujedinjeni u svojim različitostima i to akademik Pejanović vidi kao prednost, a ne kao nedostatak Bosne i Hercegovine - ističe se.

Akademik Mirko Pejanović zahvalio je za priznanje i u svečanom govoru je istakao važnost euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine sa ciljem da Bosna i Hercegovina postane članica EU i NATO-a.

- Pri tome je važno raditi na ubrzanju procesa euroatlantskih integracija, koji će dovesti do toga da sve države regije zapadnog Balkana postanu punopravne članice EU. Pojedinačno pred svakom zemljom su domaći zadaci, koje mora izvršiti postizanjem opšteg društvenog konsenzusa i ambijenta na putu pridruživanja EU. Proces saradnje, pomirenja, vladavine prava, razvoj multietničkog društva, njegovanje različitosti, jačanje regionalne saradnje i usvajanje europskih vrijednosti mogu cijeloj regiji donijeti samo dobro i prosperitet. Zbog toga je važno da osiguramo trajan mir i dugoročnu stabilnost - saopćeno je iz IFIMES-a.

federalna.ba/Fena

IFIMES ANUBiH Mirko Pejanović
Mirko Pejanović Dnevnik D
0 02.05.2024 21:03
Dnevnik D Mirko Pejanović
0 02.05.2024 20:18
Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo ANUBiH
0 30.01.2024 15:17
Berislav Topić ANUBiH komemoracija
0 11.09.2023 14:58