videoprilog Šejle Džindo (Federacija danas)

I muzeji su važan dio turističke ponude Sarajeva

Za vrijeme ljetne sezone muzeji u Sarajevu postaju jedna od obaveznih destinacija. Turisti, ali i lokalno stanovništvo na godišnjim odmorima, koriste priliku za neprocjenjivu edukaciju uz nove muzejske sadržaje.

Svaka muzeološka institucija, posebna na svoj način, kroz ljetne postavke, radionice i izložbe približava historijsko i kulturno naslijeđe posjetiocima iz svih dijelova svijeta. Muzej ratnog djetinjstva ličnim pričama šalje univerzalnu poruku mira, Historijski nastavlja tradiciju manifestacije ljeta u muzeju, a Zemaljski čak i estetikom prostora uspješno plijeni pažnju. Turističke i porodične aktivnosti mjesto susreta nalaze u njihovim prostorijama.

“Ono u čemu muzej uspijeva jeste komunicirati upravo tu ljudsku stranu priče, uputiti empatiju i raditi to za različite uzraste i različite kategorije posjetilaca”, kaže Mia Babić, koordinatorica za sadržaj i komunikacije Muzeja ratnog djetinjstva.

Kustosica Historijskog muzeja Elma Hodžić ističe nastoje pokazati da je učenje u muzeju prije svega zabavno i da se ono odvija na neki atipičan način - kroz konkretne predmete, artefkate, koji su talozi našeg kolektivnog, ali i individualnog iskustva.

“Većina turista dolazi prvenstveno radi muzeja kao cjeline - interesuje ih objekat, botanički vrt”, navodi Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Kroz pojedinačne artefakte kao svjedoke vremenu,ali i platformu koja nužno otvara dijalog i potrebu za istraživanjem - muzeji drže status edukatora. Posjetioci tvrde da pažljivo odabrani segmenti prošlosti upozoravaju - šta se ne smije ponoviti i šta se ne smije zaboraviti.

Turistička ponuda Sarajeva se ne može ograničiti na ćevape i Baščaršiju. Ako zaista želite upoznati jedan grad, institucije koje rade na očuvanju njegovog identiteta sigurno pružaju unikatno iskustvo.

federalna.ba

Muzej ratnog djetinjstva Historijski muzej BiH Zemaljski muzej BiH Sarajevo turizam
Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini Sarajevo
0 29.09.2022 18:53
Strategija razvoja turizma FBiH Svjetski dan turizma turizam Vlada FBiH
0 27.09.2022 14:26
Sevdalinka - slika, riječ i zvuk Zemaljski muzej BiH izložba
0 26.09.2022 21:02