videoprilog Šejle Džindo (Federacija danas)

I muzeji su važan dio turističke ponude Sarajeva

Za vrijeme ljetne sezone muzeji u Sarajevu postaju jedna od obaveznih destinacija. Turisti, ali i lokalno stanovništvo na godišnjim odmorima, koriste priliku za neprocjenjivu edukaciju uz nove muzejske sadržaje.

Svaka muzeološka institucija, posebna na svoj način, kroz ljetne postavke, radionice i izložbe približava historijsko i kulturno naslijeđe posjetiocima iz svih dijelova svijeta. Muzej ratnog djetinjstva ličnim pričama šalje univerzalnu poruku mira, Historijski nastavlja tradiciju manifestacije ljeta u muzeju, a Zemaljski čak i estetikom prostora uspješno plijeni pažnju. Turističke i porodične aktivnosti mjesto susreta nalaze u njihovim prostorijama.

“Ono u čemu muzej uspijeva jeste komunicirati upravo tu ljudsku stranu priče, uputiti empatiju i raditi to za različite uzraste i različite kategorije posjetilaca”, kaže Mia Babić, koordinatorica za sadržaj i komunikacije Muzeja ratnog djetinjstva.

Kustosica Historijskog muzeja Elma Hodžić ističe nastoje pokazati da je učenje u muzeju prije svega zabavno i da se ono odvija na neki atipičan način - kroz konkretne predmete, artefkate, koji su talozi našeg kolektivnog, ali i individualnog iskustva.

“Većina turista dolazi prvenstveno radi muzeja kao cjeline - interesuje ih objekat, botanički vrt”, navodi Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Kroz pojedinačne artefakte kao svjedoke vremenu,ali i platformu koja nužno otvara dijalog i potrebu za istraživanjem - muzeji drže status edukatora. Posjetioci tvrde da pažljivo odabrani segmenti prošlosti upozoravaju - šta se ne smije ponoviti i šta se ne smije zaboraviti.

Turistička ponuda Sarajeva se ne može ograničiti na ćevape i Baščaršiju. Ako zaista želite upoznati jedan grad, institucije koje rade na očuvanju njegovog identiteta sigurno pružaju unikatno iskustvo.

federalna.ba

Muzej ratnog djetinjstva Historijski muzej BiH Zemaljski muzej BiH Sarajevo turizam